Calculeaza amprenta de carbon, Emisii CO2, incalzirea gloabala a planetei, ce poti face tu?, salveaza planeta prin lucruri mici

Marea Bariera de Corali sufera un declin dramatic

Numarul de corali noi de pe Marea Bariera de Corali din Australia a scazut cu 89% de la procesele de albire fara precedent din 2016 si 2017, arata un studiu stiintific publicat joi in revista Nature, citat de BBC.

Marea Bariera de CoraliAlbirea, care a afectat doua treimi din cel mai mare sistem de recif de corali din lume, a provocat un colaps in cresterea populatiei de corali anul trecut. “Coralii morti nu fac copii”, a spus autorul principal, Profesorul Terry Hughes de la Universitatea James Cook din Queensland.

Oamenii de stiinta au explicat ca de vina pentru fenomenul de albire sunt temperaturile crescute ale marii.

“Pe toata lungimea Marei Bariere de Corali, a fost o scadere in medie de 90% fata de nivelurile istorice din anii ’90”, a declarat co-autorul studiului, profesorul Andrew Baird, pentru BBC.

Acesta a spus ca declinul “destul de extraordinar” a fost neasteptat. Aceasta a fost probabil cea mai mare problema de crestere a recifurilor pe scara larga, a adaugat el.
“Puii pot calatori pe distante mari, iar daca un recif este atrofitat/slabit, exista de obicei o multime de adulti intr-un alt recif pentru a produce pui”, a spus profesorul Baird.
Cu toate acestea, inalbirea din 2016 si 2017 a afectat 1.500 de kilometri de recif.

“Acum, magnitudinea mortalitatii este atat de mare incat nu a mai ramas nimic care sa refaca reciful”, a spus profesorul Baird.

Cercetatorii au adaugat ca in urmatorii cinci pana la zece ani, daca nu vor exista evenimente de inalbire, reciful de corali s-ar putea reface. Cu toate acestea, avand in vedere estimarile actuale, aceasta probabilitate este “aproape de neconceput”, a spus profesorul Baird.

“Suntem acum in punctul in care solutiile locale pentru recif sunt aproape inutile – singurul lucru care conteaza este actiunea privind schimbarile climatice”, a spus profesorul Baird.

Marea Bariera de Corali a fost declarata sit al Patrimoniului Mondial UNESCO in 1981. ONU considera ca are “cel mai mare nivel de biodiversitate” dintre toate siturile Patrimoniului Mondial si este “de o enorma importanta stiintifica si intrinseca”.

Categorii: Pericolul CO2, Stiri Externe | 04.07.2019 Comments Off on Marea Bariera de Corali sufera un declin dramatic


Afisari: 1794

Comments are closed.

proiect realizat sub amprenta:
bcr toyota alpha bank
initiatori:
credite bancare carduri bancare depozite bancare leasing
parteneri:
parteneri media:
jocuri fotbal jocuri fotbal
sustinem:
Cod Verde Case-Ecologice Stop CO2
 
web development by Filip NET
design by Olivia Design