Calculeaza amprenta de carbon, Emisii CO2, incalzirea gloabala a planetei, ce poti face tu?, salveaza planeta prin lucruri mici

Ar trebui posesorii de centrale de apartament sa plateasca taxa de poluare?

Claudiu Cretu, administrator special al Electrocentrale Bucuresti, a declarat ca, daca s-ar aplica tratament egal pentru toate solutiile de incalzire, si posesorii de centrale individuale de apartament ar trebui sa plateasca taxa de poluare, asa cum platesc centralele electrice de termoficare (CET) din Bucuresti.

centrala de apartamentIdeea unei taxe pe centrala de apartament nu este noua. In contextul preocuparilor pentru mediu ale Comisiei Europene, se taxeaza productia de energie pe baza de combustibili fosili, tocmai pentru a se descuraja aceasta forma de energie. In acest sens, toti producatorii platesc certificate de emisii, in functie de tehnologie, proportional cu cat produc. Centralele pe lignit platesc cam 0,8 certificate/MWh produs, iar cele pe gaze, circa 0,3 certificate – cele mai eficiente. Acum, pe bursa EEX, pretul unui certificat de CO2 este de circa 25 de euro.

Pe aceasta filosofie, operatorii centralelor si ai sistemelor de termoficare (gen RADET în Bucureşti) spun ca, in conditiile in care centralele murale pe gaze polueaza si ele, ar trebui sa plateasca taxa, mai ales ca, spun ei, ar polua pe unitatea de energie produsa mai mult decat un CET. Un CET are un regim de functionare continuu iarna, o centrala murala se opreste de cel putin patru ori in 24 de ore, iar la pornire se consuma mai mult gaz, se elibereaza mai mult combusitibil nears si se se emit mai multe noxe, dupa cum au spus adeptii cogenerarii.

Asa cum ELCEN plateste certificate de CO2 de zeci de milioane de euro pentru cantitatea de gaz pe care o foloseste, asa si cei care isi instaleaza centrale de apartament ar trebui sa plateasca o taxa”, a declarat Claudiu Cretu, administrator Special al ELCEN la o conferinta pe teme de cogenerare.

sursa info: economica.net

Categorii: Factori poluanti | 16.05.2019 Comments Off on Ar trebui posesorii de centrale de apartament sa plateasca taxa de poluare?


Afisari: 982

Comments are closed.

proiect realizat sub amprenta:
bcr toyota alpha bank
initiatori:
credite bancare carduri bancare depozite bancare leasing
parteneri:
parteneri media:
jocuri fotbal jocuri fotbal
sustinem:
Cod Verde Case-Ecologice Stop CO2
 
web development by Filip NET
design by Olivia Design