Calculeaza amprenta de carbon, Emisii CO2, incalzirea gloabala a planetei, ce poti face tu?, salveaza planeta prin lucruri mici

Romania nu vrea sa fie „prea verde”

Romania si-a propus pentru 2030 sa asigure mai putin de 28% din consumul de energie, din surse regenerabile. Acest obiectiv este mult sub potentialul national, considera producatorii de energie verde.
energie regenerabilaPlanul National Integrat in domeniul Energiei si Schimbarilor Climatice 2021-2030, prevede ca ponderea energiei regenerabile va ajunge la 27,9% din consumul final brut de energie al Romaniei in 2030, doar o idee mai sus decat nivelul realizat cu 15 ani mai devreme. Potrivit datelor Eurostat, biroul de statistica al Uniunii Europene, 25% din consumul de energie in 2016 a fost din surse regenerabile.

Surprinzator, pentru o economie care o pornise serios pe calea energiilor verzi in urma cu cativa ani, tinta stabilita pentru 2030 este chiar mai redusa decat obiectivul stabilit la nivelul UE, de 32%.

Si totusi, studiul include o crestere a capacitatilor de generare a energiei verzi fata de puterea instalata in 2018, conform proiectiilor de calcul aferente politicilor si masurilor viitoare, bazate pe ipotezele prevazute in cadrul Strategiei energetice a Romaniei 2019-2030, cu perspectiva anului 2050. Proiectiile la nivelul anului 2030 prevad o crestere a capacitatilor eoliene pana la o putere de 4.300 MW, de la circa 3.000 MW in 2020, si a celor fotovoltaice pana la aproximativ 3.100 MW, mai mult decat dublu comparativ cu 2020.

In acelasi timp, strategia mentionata prioritizeaza construirea unui nou grup energetic pe baza de carbune la Rovinari.

Propunerea tintei de 27,9% este sensibil inferioara nivelului de 32% stabilit pentru Uniunea Europeana, face abstractie de potentialul energetic regenerabil al tarii si contribuie negativ – prin ambitia redusa manifestata de tara noastra – la atingerea obiectivelor Uniunii, remarca si organizatia Greenpeace Romania, in comentarile pe marginea proiectului PNIESC. Greenpeace militeaza pentru eliminarea treptata a energiei produse pe baza de carbune in orizontul de timp al Planului.
Si World Wildlife Fund (WWF) a remarcat lipsa de ambitie a tintelor Romaniei pentru atingerea obiectivelor acordului de la Paris.

Categorii: Stiri Romania | 19.03.2019 Comments Off on Romania nu vrea sa fie „prea verde”


Afisari: 1027

Comments are closed.

proiect realizat sub amprenta:
bcr toyota alpha bank
initiatori:
credite bancare carduri bancare depozite bancare leasing
parteneri:
parteneri media:
jocuri fotbal jocuri fotbal
sustinem:
Cod Verde Case-Ecologice Stop CO2
 
web development by Filip NET
design by Olivia Design