Calculeaza amprenta de carbon, Emisii CO2, incalzirea gloabala a planetei, ce poti face tu?, salveaza planeta prin lucruri mici

Cat de mult afecteaza industria vestimentara mediul

Daca nu schimbam modul in care hainele sunt produse si vandute, mediul inconjurator va avea extrem de mult de suferit.

Industria vestimentara produce mai multe gaze cu efect de sera decat transporturile aeriene si maritime la un loc.

fast-fashionHainele din ce in ce mai ieftine atrag din ce in ce mai multi cumparatori, iar schimbarea din ce in ce mai frecventa a colectiilor ii determina sa cumpere aproape obsesiv obiecte vestimentare de calitate slaba, care pot fi purtate doar de cateva ori inainte de a ajunge la gunoi.
Industria vestimentara folose cantitati enorme de resurse naturale, in timp ce genereaza emisii de carbon, care amplifica schimbarile climatice. Dincolo de asta, conditiile in care lucreaza cei care ne fac hainele sunt inumane, de cele mai multe ori.
Specialistii sugereaza ca aceasta problema ar putea fi ameliorata, daca producatorii ar dezvolta standarde si practici prin care articolele vestimentare sa poata fi reciclate.

Cu toate acestea, incercarile de a schimba lucrurile sunt timide si vin mai degraba din exteriorul industriei si nu din interior.

Printre firmele mari din industria vestimentara, in ultimii ani isi fac loc cateva startup-uri care incearca sa faca lucrurile “altfel”. Tom este fondatorul unuia dintre ele. Inginer si fost consultant, acum doi ani a decis sa incerce sa produca blugi cu un impact cat mai mic asupra mediului. El colinda magazinele de haine la mana a doua din Belgia, colectand blugi vechi.

“In loc sa luam bumbac nou care creste pe camp si necesita multa apa pentru a creste, folosim bumbac deja existent. Acestia vor fi taiati si retransformat in fibre pe care le vom folosi pentru a face firul textil.” afirma Tom

Asa obtine doar jumatate din bumbacul necesar, dar spune ca economiseste 6.000 de litri de apa pentru fiecare pereche de blugi.

Alt tanar inginer din Anvers concepe si produce ochelari de soare din plastic reciclat.
“Folosim borduri de masina, frigidere si bidoane de suc reciclate ca sa printam 3D ochelari de soare. Nu doar ca folosim materiale reciclate, vrem sa ne asiguram si ca acesti ochelari nu se mai transforma in gunoi. Clientii ii pot schimba cu o pereche noua, noi reciclam ramele vechi si facem alti ochelari din ele.”

Insa efortul de a-si produce marfa in mod ecologic se vede din plin in pret. O pereche de blugi facuta de Tom costa 200 de euro, iar Sebastiaan isi vinde ochelarii cu 100 de euro, asa ca deocamdata clientii lor trebuie sa fie nu doar ecologisti, ci si cu venituri mari.

Branduri vestimentare importante din toate lumea, s-au alaturat Conventiei Cadru a Natiunilor Unite asupra Schimbarilor Climatice, si vor anunta curand un plan comun pentru reducerea impactului pe care il are industria asupra mediului.

Categorii: Fashion, Lifestyle, Reciclare | 28.02.2019 Comments Off on Cat de mult afecteaza industria vestimentara mediul


Afisari: 670

Comments are closed.

proiect realizat sub amprenta:
bcr toyota alpha bank
initiatori:
credite bancare carduri bancare depozite bancare leasing
parteneri:
parteneri media:
jocuri fotbal jocuri fotbal
sustinem:
Cod Verde Case-Ecologice Stop CO2
 
web development by Filip NET
design by Olivia Design