Calculeaza amprenta de carbon, Emisii CO2, incalzirea gloabala a planetei, ce poti face tu?, salveaza planeta prin lucruri mici

Masuri pentru scaderea emisiilor de CO2 in Uniunea Europeana

Din 2030, autoturismele noi vor trebui sa emita, in medie, cu 37,5 % mai putin CO2, iar camionetele noi, in medie, cu 31 % mai putin CO2 comparativ cu nivelurile din 2021, conform unui acord care a fost aprobat luna aceasta de statele membre UE.

emisii CO2Intre 2025 si 2029, atat autoturismele, cat si camionetele vor avea obligatia de a emite cu 15 % mai putin CO2. Eforturile de reducere a emisiilor de CO2 se vor distribui intre producatori pe baza masei medii a parcului lor de vehicule.
Exista o clauza de reexaminare care prevede o posibila revizuire a obiectivelor pentru 2030 si introducerea de obiective obligatorii de reducere a emisiilor incepand din 2035 si 2040.

Parlamentul si Consiliul au convenit asupra unui mecanism care sa incurajeze vanzarea unui numar mai mare de vehicule cu emisii zero si cu emisii scazute, cum ar fi autoturismele integral electrice sau vehiculele hibride reincarcabile, pe baza abordarii propuse de Comisie in propunerea sa initiala. Daca un producator indeplineste anumite criterii de referinta, va fi recompensat cu obiective mai putin stricte de emisii de CO2. Nivelurile de referintaa pentru 2025 vor fi de 15 % pentru autoturisme si camionete, iar pentru 2030 de 35 % pentru autoturisme si de 30 % pentru camionete.

A fost mentinut criteriul de eligibilitate referitor la o cota de piata a automobilelor cu emisii zero si cu emisii scazute situata sub 60 % din media UE, insa cu 2017 ca an de referinta. A fost introdus un al doilea criteriu de eligibilitate, si anume un prag de maximum 1000 de vehicule nou inmatriculate in 2017 in statul membru in cauza. In cele din urma, se va aplica un plafon de 5 % pentru utilizarea sistemului, astfel incat, in cazul in care cota de vehicule cu emisii zero si cu emisii reduse dintr-un stat membru depaseste 5 % din autoturismele nou inmatriculate, stimulentul nu se va mai aplica vanzarilor in statul membru respectiv.

Pentru camionete, Parlamentul si Consiliul au convenit sa lase propunerea Comisiei neschimbata in ceea ce priveste stimulentele pentru vehiculele cu emisii zero si cu emisii scazute.

Derogarea de la obiective pentru producatorii care vand relativ putine vehicule in Europa va fi mentinuta pana in 2028.

Scopul general al propunerii este de a contribui la realizarea obiectivelor Acordului de la Paris si la atingerea obiectivului la nivelul UE de reducere cu 30 % pana in 2030 comparativ cu nivelurile din 2005 pentru sectorul non-ETS (schema de comercializare a emisiilor) stabilit de Comisia Europeana, care este transpus in obiective nationale in cadrul Regulamentului privind partajarea eforturilor.

Categorii: Actualitate, Stiri Externe, Stiri Romania | 23.01.2019 Comments Off on Masuri pentru scaderea emisiilor de CO2 in Uniunea Europeana


Afisari: 926

Comments are closed.

proiect realizat sub amprenta:
bcr toyota alpha bank
initiatori:
credite bancare carduri bancare depozite bancare leasing
parteneri:
parteneri media:
jocuri fotbal jocuri fotbal
sustinem:
Cod Verde Case-Ecologice Stop CO2
 
web development by Filip NET
design by Olivia Design