Calculeaza amprenta de carbon, Emisii CO2, incalzirea gloabala a planetei, ce poti face tu?, salveaza planeta prin lucruri mici

Nivelul de CO2 pentru producerea unui kwh de electricitate, in scadere

In Romania 11,8% dintre romani mor din cauza poluarii. Un mediu inconjurator curat este vital pentru calitatea vietii si pentru sanatatea noastra. Insa, incercand sa dezvoltam arii care sa ajute in satisfacerea nevoilor si confortului, deterioram calitatea mediului in care traim.

Prin folosirea fara de grija a resurselor naturale in scopul satisfacerii nevoilor oamenilor, se ajunge la distrugerea mediului. Schimbari climatice, eroziune, cresterea cantitatii de gunoi, de dioxid de carbon in aerul pe care il respiram, sunt urmari ale satisfacerii altor nevoi, cum ar fi: nevoia de hrana, de caldura, de transport, comfort in propriul camin, etc.

Pe scurt exista trei mari arii poluante, si anume: producerea energiei electrice, transportul si hrana.

productie electricitate

In fruntea clasamentului sta industria energiei electrice. Producerea si consumul energiei electrice are efecte negative asupra mediului. Vechile centrale de producere a energiei genereaza o mare poluare a mediului inconjurator. In 2010 in Romania, pentru obtinerea unui kwh de electricitate (mix intre eolian, hydro, carbuni, nuclear si gaze) se generau 0,406 kg de CO2 ( CO2 contine toate celelalte gaze cu efect de sera – restul gazelor fiind convertite in echivalent CO2 pentru un calcul mai usor). Odata cu dezvoltarea parcurilor eoliene la noi in tara, nivelul de CO2 pentru producerea unui kwh  a scazut. Astfel pentru vara lui 2017 nivelul de CO2 generat de producerea unui kwh este la 0.282 kg CO2/kwh, iar pentru iarna se estimeaza un nivel de 0.329 kg CO22/kwh.

In medie, in prezent productia de electricitate genereaza CO2 doar 75% din cat genera in 2010, si acest lucru se datoreaza extinderii metodelor mai putin poluante de producere a energieie.

Energia produsa de eoliene si cea produsa de panourile solare sunt cele mai putin poluante insa, din pacate, proportia lor la noi in tara este una destul de mica, insa in crestere, ceea ce inseamna ca suntem pe drumul cel bun.

Energia eoliana este energia vantului si este o forma de energie regenerabila. Turbinele eoliene moderne transforma energia vantului in energie electrica producand intre 50-60 KW (pentru diametre de elice incepand cu 1m)-2-3MW putere (diametre de 60-100m), cele mai multe generand intre 500-1500 KW. In Romania, la inceputul anului 2012 eolienele ocupau 3% din consumul intern de energie, iar in 2017 procentul a crescut la 11% din consumul intern de energie al tarii.

In 2016 au fost instalate un numar dublu de turbine eoliene fata de 2015. 26 de noi turbine eoliene, cu o capacitate de 2 MW fiecare, dar dublu fata de capacitatea instalata in 2015, de numai 23 MW.

In Romania, sectorul eneregiei eoliene a inregistrat un boom in perioada 2010-2013, cand legislatia era generoasa, insa in 2013 Guvernul a schimbat legislatia, la presiunea marilor producatori de energie si a marilor consumatori, ducand la schimbarea schemei de sprijin a acestor investitii. In tot acest timp in tari precum Germania, Olanda, Danemarca, America, China, s-a pus accent pe dezvoltarea acestui tip de eneergie, in timp ce in Romania, procesul a incetinit.

Energia produsa de panourile solare este o energie de care ne putem bucura fara a polua mediul. Acestea functioneaza pe baza luminii si nu a caldurii. Panourile pot functiona si pe timp de iarna. In ceea ce priveste numarul parcurilor fotovoltaice in Romania, nu este nici o institutie care sa centralizeze informatiile despre acestea, insa din surse putem spune ca in ultimii 4-5 ani s-au contruit aproximativ 960 de parcuri fotovoltaice.

Cele mai multe centrale solare au fost realizate in Timis, Olt, Dambovita si Prahova. Regiunea Sud-Muntenia dispune de cele mai multe campuri solare. Ca putere instalata, cele mai mari parcuri sunt in Giurgiu (maximum 79,2 MW), Brasov (61 MW) si Calarasi (60 MW).

Se spune ca mai mult contribuie la poluare o persoana care mananca carne dar merge zilnic cu bicicleta, decat o persoana care este vegetariana dar merge zilnic cu masina. Asa ca, alegerea de a fi vegan este calea cea mai eficienta de a reduce emisiile de CO2.

Categorii: Stiri Romania | 23.10.2017 1 Comment »


Afisari: 3833

One Response to “Nivelul de CO2 pentru producerea unui kwh de electricitate, in scadere”

  1. admin Says:
    October 26th, 2017 la 3:10 pm

    Foarte interesat postul

Comentarii

proiect realizat sub amprenta:
bcr toyota alpha bank
initiatori:
credite bancare carduri bancare depozite bancare leasing
parteneri:
parteneri media:
jocuri fotbal jocuri fotbal
sustinem:
Cod Verde Case-Ecologice Stop CO2
 
web development by Filip NET
design by Olivia Design