Calculeaza amprenta de carbon, Emisii CO2, incalzirea gloabala a planetei, ce poti face tu?, salveaza planeta prin lucruri mici

Spectacolele de artificii de Revelion lasa urme asupra mediului

Spectacolele de lumini strălucitoare fac rău mediului, dar și omului, prin particulele fine pe care le împrăștie peste tot și prin fumul gros care rămâne în urmă chiar și ore bune de la încheierea momentului.

artificiiArtificiile sunt create dintr-un amestec de substanțe, cum ar fi metale grele (plumbul, bariul și cromul), cloranți, dioxine, fum și particule, monoxid de carbon, oxizi de azot și sulf. Iar elementele din Tabelul lui Mendeleev dau culoare artificiilor. Stronțiu și litiu pot fi utilizate pentru roșu, bariu și cupru formează culoarea verde, iar sodiul strălucește auriu. Calciul face culorile mai intense, zincul face nori de fum, aluminiul strălucește și antimoniu adaugă sclipici. Printre compușii chimici folosiți în ultima vreme se află și percloratul de potasiu, care este un oxidant fiabil și ieftin, dar care ar avea legătură cu cancerul și cu probleme la glanda tiroidă.
Agenția de Protecție a Mediului din Oklahoma a analizat un lac între 2004 și 2006 și a constatat că nivelul de perclorat a crescut în unele cazuri chiar și de 1.000 de ori peste limita normală după un foc de artificii, chiar și după 14 ore de la terminarea acestuia.
Și fumul pe care îl produc artificiile este la fel de periculos ca aceste mini-explozii. În urma artificiilor rezultă o abundență de anumite metale și produse chimice: particule fine, formate din funingine, praf, metale și combustibil nears. Fumul rezultat de la artificii poate fi mai toxic decât fumul obișnuit, rezultat în urma arderii lemnului, de exemplu. De exemplu, în luna octombrie a acestui an, poluarea din New Dehli a atins un nivel îngrijorător, după ce orașul a găzduit un festival tradițional hindus. Numărul particulelor poluante din aer a crescut de 10 ori peste limita considerată sigură.

Potrivit Departamentului de Ecologie al Washingtonului, inhalarea particulelor fine ce rezultă în urma artificiilor poate duce la probleme de sănătate pe termen scurt sau lung. Printre acestea se numără riscul de atac de cord, inflamarea plămânilor, reducerea funcțiilor plămânilor, simptome de și atacuri de astm.
Și păsările sunt afectate de focurile de artificii din noaptea de Revelion. De-a lungul ultimilor ani, ecologiștii de la Forțele Aeriene Regale Olandeze au înregistrat pe radarul de supraveghere militară zboruri neobișnuite a mii de păsări în ajunul Anului Nou.

sursa: green-report.ro

Categorii: Factori poluanti | 04.01.2017 No Comments »


Afisari: 1226

Comentarii

proiect realizat sub amprenta:
bcr toyota alpha bank
initiatori:
credite bancare carduri bancare depozite bancare leasing
parteneri:
parteneri media:
jocuri fotbal jocuri fotbal
sustinem:
Cod Verde Case-Ecologice Stop CO2
 
web development by Filip NET
design by Olivia Design