Calculeaza amprenta de carbon, Emisii CO2, incalzirea gloabala a planetei, ce poti face tu?, salveaza planeta prin lucruri mici

Gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii se micsoreaza

Gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii, provocată în mare parte de activitățile umane, continuă să se resoarbă, au stabilit oamenii de știință, apreciind că măsurile luate în cadrul Protocolului de la Montreal din 1987 își arată roadele.

imageResizeAcest strat, care se întinde între 20 și 40 de kilometri altitudine, absoarbe cea mai mare parte din razele solare ultraviolete, periculoase pentru organismele vii, jucând prin urmare un rol protector pentru ființele vii, precizează agenția Belga, preluată vineri de 7sur7.be.

Cercetătorii, ale căror lucrări au fost publicate joi în revista americană Science, au calculat că gaura din stratul de ozon a scăzut cu peste 4 milioane de kilometri pătrați (echivalentul a jumătate din suprafața Statelor Unite) din anul 2000, atunci când pierderile de ozon au fost cele mai mari (în timpul primăverii australe, în septembrie și octombrie).

“În mod global însă gaura din stratul de ozon pare a fi pe cale de vindecare”. De asemenea, potrivit oamenilor de știință, și emisiile de clorofluorocarburi continuă să scadă. Potrivit modelelor create pe calculator, o vindecare completă a stratului de ozon ar urma să aibă loc înainte de 2050.

Protocolul de la Montreal, tratat internațional încheiat în 1987, prevede interzicerea progresivă a acestor clorofluorocarburi prezente în sistemele de climatizare, răcire, aerosoli pentru fixativ și în anumite procese industriale.

“Până în 2030, datorită Protocolului de la Montreal, adoptat de toate țările, vor fi evitate 2 milioane de cazuri de cancer al pielii anual și de deficiențe oculare și imunitare la oameni, iar fauna și flora vor fi și ele protejate”, conform simulărilor realizate de PNUD.

Gaura din stratul de ozon a fost descoperită prin analizarea unor probe obținute la sol, care datau din anii ’50. La mijlocul anilor 80, oamenii de știință au constatat scăderea accentuată a cantității de ozon în lunile octombrie.

Pentru acest nou studiu, cercetătorii au recurs la date furnizate de baloanele meteorologice și la sateliți, care oferă informații și despre bioxidul de sulf din atmosferă, emanat de vulcani, care poate contribui la micșorarea stratului de ozon.

sursa: agerpres.ro

Categorii: Stiri Externe | 01.07.2016 No Comments »


Afisari: 913

Comentarii

proiect realizat sub amprenta:
bcr toyota alpha bank
initiatori:
credite bancare carduri bancare depozite bancare leasing
parteneri:
parteneri media:
jocuri fotbal jocuri fotbal
sustinem:
Cod Verde Case-Ecologice Stop CO2
 
web development by Filip NET
design by Olivia Design