Calculeaza amprenta de carbon, Emisii CO2, incalzirea gloabala a planetei, ce poti face tu?, salveaza planeta prin lucruri mici

Imbuteliata sau de la robinet? Aceasta este intrebarea

Companiile produc anual în jur de 500 de miliarde de PET-uri, o mare parte dintre ele fiind destinate îmbutelierii apei. Fenomenul afectează atât mediul înconjurător, cât şi sănătatea consumatorilor, în unele cazuri. Recent, ANPC a descoperit nereguli în testele de laborator realizate pentru 5 branduri de apă îmbuteliată comercializată în România. În aceste condiţii, ce opţiuni mai avem noi, consumatorii?

apa imbuteliataÎn mediul urban, suntem obişnuiţi să avem tot timpul apă la dispoziţie. În plus, cei mai mulţi dintre noi cumpărăm săptămânal apă îmbuteliată, pentru a fi siguri de calitatea acesteia şi a nu pune în pericol sănătatea. Nu luăm însă în calcul faptul că PET-urile generate poluează apele şi oceanele lumii, iar asta, mai devreme sau mai târziu, ne va afecta.

Potrivit unui raport al Fundaţiei Ellen MacArthur, în ultimii 50 de ani, cantitatea de plastic produsă s-a dublat, ajungând la 311 milioane de tone, în 2014. O mare parte din această cantitate este reprezentată de cele 500 de miliarde de PET-uri pe care le aruncăm în fiecare an, la nivel global.
Problema apei îmbuteliate a fost abordată de iniţiatorii proiectului Story of Stuff, în anul 2010. Analizând rezultatele unor experimente şi teste realizate în Statele Unite, aceştia au ajuns la concluzia că apa de la robinet este în multe cazuri mai curată, mai gustoasă şi mai bine reglementată decât cea îmbuteliată. În plus, este de aproximativ 2.000 de ori mai ieftină.

Aceeaşi idee au susţinut-o şi realizatorii documentarului Tapped, produs în 2009. În plus, aceştia au analizat ce impact asupra sănătăţii are folosirea bisfenolului (BPA) în producţia sticlelor de plastic. Au concluzionat că substanţa favorizează apariţia unor boli precum obezitatea, cancerul de prostată, cancerul de sân, diabetul, deficienţe la nivelul creierului, ADHD, bolile de ficat, de ovare şi de uter, cât şi dereglări la nivelul sistemului reproducător masculin.

În ceea ce priveşte impactul sticlelor de plastic asupra mediului, trebuie menţionat că acesta este multiplu. În primul rând, producţia PET-urilor necesită milioane de tone de petrol şi de 3 ori mai multă apă decât cea care încape efectiv în sticle. Iar, după folosire, majoritatea sticlelor ajung în natură, undeprocesul de descompunere începe abia după 700 de ani . În 2011, de exemplu, au fost colectate la nivel global doar 7.5 milioane de tone de PET-uri, din totalul de 227 milioane de tone.

sursa: green-report.ro

Categorii: Alimentatie | 13.04.2016 No Comments »


Afisari: 867

Comentarii

proiect realizat sub amprenta:
bcr toyota alpha bank
initiatori:
credite bancare carduri bancare depozite bancare leasing
parteneri:
parteneri media:
jocuri fotbal jocuri fotbal
sustinem:
Cod Verde Case-Ecologice Stop CO2
 
web development by Filip NET
design by Olivia Design