Calculeaza amprenta de carbon, Emisii CO2, incalzirea gloabala a planetei, ce poti face tu?, salveaza planeta prin lucruri mici

Rosia Montana, declarata sit istoric de importanta nationala

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a anunţat zilele trecute pe Facebook, într-o scrisoare adresată profesorului Ioan Piso, că, la sfârşitul lui decembrie anul trecut, a semnat ordinul de publicare a noii Liste a Monumentelor Istorice 2015, prin care întreaga localitate Roşia Montană, pe o rază de doi kilometri, este clasată ca sit în categoria A. Asta înseamnă, scrie Adevărul, că pe acel teritoriu nu se vom mai putea desfăşura activităţi industriale. Până acum, doar centrul istoric al localităţii fusese considerat sit de categorie A.

rosia montana„Se revine astfel la regimul de protecție din momentul apariției legii 422/2001, modificat ulterior sub diferite presiuni (inclusiv a RMGC)”, au scris reprezentanţii mişcării „Roşia Montană in UNESCO World Heritage”. „Sub pretextul detalierii acestei poziții din Listă, sub forma unor manevre la care au fost complice și comisiile de specialitate ale ministerului, precum și Direcția Județeană de Patrimoniu Alba (vezi procesele legate de descărcările de sarcină arheologică, de exemplu), situl a fost redus sistematic la o întindere teritorială care să nu afecteze amploarea proiectului minier. Prin acest ordin de ministru se revine astfel la o încadrare și un grad de protecție sporite, care dacă ar fi fost păstrate (și respectate) în toți acești ani, ar fi împiedicat orice discuție legată de proiectiul minier în forma propusă de RMGC și ar fi prevenit daunele pe care patrimonial și comunitatea de la Roșia Montană le-au suferit”. Activiştii salută decizia, dar îi cer ministrului să meargă şi mai departe şi să includă Roşia Montană pe Lista Tentativă a României pentru patrimoniul universal UNESCO.

sursa: totb.ro

Categorii: Stiri Romania | 15.01.2016 No Comments »


Afisari: 718

Comentarii

proiect realizat sub amprenta:
bcr toyota alpha bank
initiatori:
credite bancare carduri bancare depozite bancare leasing
parteneri:
parteneri media:
jocuri fotbal jocuri fotbal
sustinem:
Cod Verde Case-Ecologice Stop CO2
 
web development by Filip NET
design by Olivia Design