Calculeaza amprenta de carbon, Emisii CO2, incalzirea gloabala a planetei, ce poti face tu?, salveaza planeta prin lucruri mici

Rezistenta bacteriilor la antibiotice, o amenintare mai mare decat terorismul?

Răspândirea bacteriilor rezistente la antibiotice ar putea omorî 10 milioane de oameni anual. Este o estimare făcută de o echipă de cercetători britanici încă de anul trecut. Preşedinţia României a anunţat că ar putea declara consumul ridicat de antibiotice o problema de siguranţă naţională. O astfel de decizie nu ar trebui să ne surprindă: suntem pe locul al treilea din Europa la consumul de antibiotice.

Ce este însă rezistenţa la antibiotice şi cum poate fi combătută?

rezistenta bacteriilor la antibioticeApărute în urmă cu 3 sferturi de secol, antibioticele au reuşit să salveze până acum milioane de vieţi. Infecţiile, principala cauză de decese în trecut, au fost ţinute sub control în mod eficient de acest tip de medicament. Situaţia s-ar putea însă schimba, din cauza fenomenului cunoscut ca rezistenţa bacteriilor la antibiotice.

Conform unui studiu realizat de un institut britanic anul trecut, răspândirea bacteriilor rezistente la antibiotice ar putea conduce până în 2050 la moartea a 10 milioane de oameni, anual – mai mult decât orice altă boală. În acest moment, cel puţin 2 milioane de oameni sunt infectaţi în fiecare an cu bacterii rezistente. Dintre aceştia, 23.000 mor. Situaţia i-a determinat pe reprezentanţii autorităţilor britanice să afirme că rezistenţa bacteriană la antibiotice ar putea deveni o ameninţare mai gravă decât terorismul.

Ce este rezistenţa la antibiotice
Similar unor animale sălbatice care încearcă să se adapteze schimbărilor pentru a supravieţui, bacteriile devin din ce în ce mai familiare cu antibioticele şi reuşesc în unele cazuri să le combată. Medicul Gabriel Popescu, de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, a explicat pentru Green Report cum are loc acest proces de adaptare:

Odată ce o bacterie a dezvoltat o rezistenţă la antibiotic, ea se poate înmulţi necontrolat şi se poate apoi transmite destul de uşor, prin strănut, tuşit, atingere sau prin contact cu obiecte contaminate. Deşi dezvoltarea rezistenţei la antibiotic a bacteriilor este un proces natural, ea este accelerată de o serie de acţiuni umane.

Pe lista acţiunilor care favorizează apariţia de bacterii rezistente la antibiotice regăsim folosirea greşită sau în exces a a acestor medicamente de către medici şi pacienţi, cât şi utilizarea antibioticelor în creşterea animalelor.
Conform statisticilor din 2014, România se află pe locul al treilea din Europa la consumul de antibiotice.

Forbes estima în 2013 că industria farma trebuie să investească aproximativ 5 miliarde de dolari pentru a crea un nou medicament. Însă, în cazul antibioticelor noi, se recomandă folosirea lor cu precauţie, pentru a împiedica bacteriile să dezvolte rezistenţă împotriva lor. În plus, rapiditatea cu care bacteriile se adaptează determină companiile să considere investiţia neprofitabilă.
În aceste condiţii, singura soluţie pare să fie introducerea unei legislaţii mai dure care se reglementeze consumul de antibiotice şi dezvoltarea unor mecanisme de control a prescripţiei acestor medicamente. De asemenea, menţinerea unor reguli simple de igienă, precum folosirea batistei în timpul strănutului sau spălarea pe mâini după utilizarea toaletei, sunt măsuri pe care orice cetăţean le poate aplica.

sursa: green-report.ro

Categorii: Stiri Externe | 07.12.2015 No Comments »


Afisari: 968

Comentarii

proiect realizat sub amprenta:
bcr toyota alpha bank
initiatori:
credite bancare carduri bancare depozite bancare leasing
parteneri:
parteneri media:
jocuri fotbal jocuri fotbal
sustinem:
Cod Verde Case-Ecologice Stop CO2
 
web development by Filip NET
design by Olivia Design