Calculeaza amprenta de carbon, Emisii CO2, incalzirea gloabala a planetei, ce poti face tu?, salveaza planeta prin lucruri mici

Un artist chinez a creat o caramida din smogul aspirat la Beijing

Poluarea aerului de la Beijing, capitala țării cu cele mai mari emisii de gaze cu efect de seră, a atins în ultimii ani cote alarmante, nu doar pentru mediu, cât și pentru sănătatea locuitorilor. Duminică, în metropola chineză a fost instaurat cod portocaliu, pentru smogul dăunător, iar ca urmare, multe fabrici și-au redus productivitatea, iar cetățenii au fost sfătuiți să evite deplasările și să poarte măști. Unele școli au fost închise, iar multe altele au interzis activitățile de exterior.

caramida din particule poluanteChina și-a luat anul trecut angajamente că va reduce emisiile de gaze cu mai bine de jumătate, iar calitatea aerului la Beijing, deși mult sub normele de siguranță ale Organizației Mondiale a Sănătății, s-a ameliorat față de anul trecut. În acest context, un artist a ales să dea o formă foarte concretă problemei poluării, construind o cărămidă din smog.

Artistul, care lucrează sub pseudonimul 坚果兄弟 (Fratele dus cu pluta, într-o traducere aproximativă), a hălăduit pe străzile orașului cu peste 21 de milioane de locuitori, timp de 100 de zile, purtând cu el un aspirator. Cu ajutorul lui, a aspirat particulele de praf din aer, extrem de nocive pentru sistemul respirator, și a căror concentrație depășește frecvent la Beijing normele de siguranță.

Cu ajutorul acestor particule poluante, aspirate din aerul orașului, și al unei bucăți de lut, artistul a creat o cărămidă, ca simbol al amenințării constante la care sunt supuși locuitorii capitalei ce a travesat, în ultimele trei decenii, o ascensiune economică fabuloasă. Prețul acestei ascensiuni cuprinde, printre altele, și peste 6 milioane de tone de gaze cu efect de seră emise anual în atmosferă, și o rată de circa 4.000 de persoane care mor zilnic, din cauza unor boli asociate poluării aerului.

Poluarea aerului din China este o problemă asupra căreia oamenii încearcă în mod constant, pe diferite căi, să atragă atenția. În 2013, Chen Guangbiao, unul dintre cei mai bogați chinezi, a început să vândă aer curat la doză. O doză costa în jur de 5 Yuan, adică 0,80 de dolari. Produsul era o încercare de a atrage atenția asupra poluării, iar Guangbiao oferea clienților cutii cu aer purtând diferite ”arome” – aer curat de Tibet, aer din Taiwanul post-industrial sau aer din Yan’an, orașul care a servit drept sediu Partidului Comunist.

Anul trecut, o agenţie de turism a trimis în oraşul chinez Zhengzhou pungi cu aer curat. Localnicii au făcut coadă pentru a putea inspira, fie şi pentru câteva minute, aerul de care ei sunt privaţi, deoarece locuiesc într-unul dintre cele mai poluate oraşe din China.

sursa: totb.ro

 

Categorii: Stiri Externe | 02.12.2015 No Comments »


Afisari: 1009

Comentarii

proiect realizat sub amprenta:
bcr toyota alpha bank
initiatori:
credite bancare carduri bancare depozite bancare leasing
parteneri:
parteneri media:
jocuri fotbal jocuri fotbal
sustinem:
Cod Verde Case-Ecologice Stop CO2
 
web development by Filip NET
design by Olivia Design