Calculeaza amprenta de carbon, Emisii CO2, incalzirea gloabala a planetei, ce poti face tu?, salveaza planeta prin lucruri mici

Cuantificarea Deseurilor de Echipamente Electrice si Electronice generate in Romania

O persoană deține în medie 72 kg de Echipamente Electrice și Electronice (EEE). Din acestea, 7,35kg/persoană sunt debarasate ca Deșeu de Echipament Electric și Electronic (DEEE). Maxim 30% din ce se generează ajunge să fie colectat prin sistemele oficiale de colectare și raportate ca rezultat național, 21% ajung la rude și prieteni iar restul cazurilor sunt caracterizate de obiceiuri negative: duse la ghene, predate colectorilor stradali de fier vechi sau aruncate la întâmplare. Este peisajul real al generării, colectării și reciclării DEEE în România.

11101053-389317931În premieră în România, ECOTIC, alături de Universitatea Națiunilor Unite — Institutul pentru Cercetări Avansate de Sustenabilitate (UNU), au lansat rezultatele studiului ‘Cuantificarea Deșeurilor de Echipamente Electrice și Electronice generate în România’, marți, 10 noiembrie, la sediul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. Studiul a fost realizat cu scopul de a arăta starea de fapt a generării, colectării și reciclării DEEE în România, în cadrul proiectului ‘Steps for WEEE’ derulat de ECOTIC cu finanțare de la Norway Grants. Studiul s-a bazat pe o metodologie dezvoltată de UNU, utilizată și în alte studii europene; interogarea pieței a fost realizată de GFK, prin metoda interviurilor față în față, la o bază de 1688 repondenți.

Uniunea Europeană intensifică din ce în ce mai mult presiunea asupra statelor membre de a-și asuma politici menite să reducă impactul poluării și deșeurilor asupra mediului. Este o tendință de înțeles, însă în același timp statele membre trebuie să cunoasca situația reală în teritoriu, în așa fel încât măsurile pe care și le propun să fie eficiente.

În cazul României, și mai specific în cazul colectării și reciclării deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE), performanțele raportate de colectare și tratare sunt relativ mici și ne plasează în urma listei statelor din Uniunea Europeană. Mai mult, până în acest moment, nu se cunoștea cu precizie ce DEEE se generează în România si unde ajung aceste deșeuri.
Or este vital pentru toți jucătorii implicați în acest domeniu — de la nivelul Ministerului Mediului, Apelor si Pădurilor, până la importatori, producători, administrații locale, operatori autorizati — să înțeleagă contextul larg și real, să vadă unde sunt disfuncționalitățile și, până la urmă, cât și în ce manieră ne putem asuma noi, ca stat membru al Uniunii Europene, să colectăm și să reciclăm până în 2021.

Studiul realizat în premieră pentru România de ECOTIC și UNU reușește să surprindă date esențiale legate de cantitățile reale de DEEE generate în România la nivel de locuitor, precum și de obiceiurile populației legate de maniera de debarasare a acestui tip de deșeu. De exemplu, în anul 2015, deșeurile generate de gospodăriile din România se estimează a fi de 7,35 kg/persoană, în timp ce cantitățile de DEEE colectate și tratate corespunzător au fost de doar 1,2-1,5 kg/persoană.

Există două motive importante pentru care este esențial ca DEEE să ajungă în sisteme autorizate de colectare. În primul rând, deșeurile de echipamente electrice și electronice care ajung în sisteme improprii de colectare (circa 70.000 tone) au un impact nociv asupra mediului și sănătății populației, prin poluanții care există în DEEE-uri și care nu sunt recuperați și neutralizați. În al doilea rând, toate echipamentele care nu intră în fluxul autorizat sunt oportunități pierdute pentru industria de reciclare. De aceea, conștientizarea consumatorului este un element esențial pentru a schimba obiceiurile negative și efectele acestora.

sursa: agerpres.ro

Categorii: Reciclare | 10.11.2015 No Comments »


Afisari: 1199

Comentarii

proiect realizat sub amprenta:
bcr toyota alpha bank
initiatori:
credite bancare carduri bancare depozite bancare leasing
parteneri:
parteneri media:
jocuri fotbal jocuri fotbal
sustinem:
Cod Verde Case-Ecologice Stop CO2
 
web development by Filip NET
design by Olivia Design