Calculeaza amprenta de carbon, Emisii CO2, incalzirea gloabala a planetei, ce poti face tu?, salveaza planeta prin lucruri mici

Cum ne va ajuta UE sa reducem deseurile textile

Auzim mai mereu despre colectarea selectivă a deşeurilor de ambalaje şi despre reciclarea lor. Despre reciclarea textilelor se vorbeşte însă mai puţin. Recent, Uniunea Europeană a anunţat o investiţie de 3,6 milioane de euro într-un program de reducere a emisiilor de carbon şi a consumului de apă din sectorul industriei textile europene. Va fi implementat în 11 ţări, printre care şi România.

deseuri textileSe estimează că industria modei iroseşte între 10 şi 20% dintre materialele textile pe care le prelucrează. Cu jumătate din producţia mondială localizată în China, Hong Kong-ul trimite zilnic la groapa de gunoi 253 de tone de textile. La nivel global, deşeurile textile constituie 5% din cantitatea totală de deşeuri.

Rata de reciclare a acestora este însă foarte mică. Conform Agenţiei Americane de Protecţie a Mediului, refolosim doar 15% dintre deşeurile textile, deşi 95% din ceea ce ajunge la groapa de gunoi ar putea fi valorificat. Prin reciclarea unui kilogram de bumbac, de exemplu, am putea economisi 20.000 de litri de apă. De atât este nevoie pentru a cultiva şi a creşte planta din care se obţine un kilogram de bumbac.

În luna septembrie a acestui an, WRAP, o asociaţie britanică care militează pentru folosirea responsabilă a resurselor, a iniţiat un program prin care şi-a propus să reducă impactul de carbon şi consumul de apă în sectorul industriei textile europene. Este vorba despre ”European Clothing Action Plan”, un program pentru care WRAP a obţinut o finanţare de 3,6 milioane de euro din partea Uniunii Europene.

Cei responsabili cu implementarea lui intenţionează să lucreze cu branduri, retaileri, producători, companii de reciclare, organizaţii caritabile şi consumatori, pentru a dezvolta produse cu o durată de viaţă mai mare şi pentru a adapta procesele, astfel încât să se consume mai puţine resurse, iar deşeurile să poată fi valorificate pe linia de producţie. În plus, vor să-i încurajeze pe consumatori să cumpere mai puţin şi să folosească un timp mai îndelungat ceea ce au, dar şi să nu mai arunce textilele, ci să le recicleze.

Astfel, iniţiatorii speră să poată reduce cantitatea de textile care ajunge la groapa de gunoi cu 90.000 de tone, până în 2019. Programul va fi implementat în 11 ţări din Uniunea Europeană, şi anume în: Danemarca, Finlanda, Germania, Italia, Olanda, Norvegia, Polonia, România, Spania, Suedia şi Marea Britanie. În viitor, ar putea fi extins şi în Asia.

sursa: green-report.ro

Categorii: Ghid practic | 04.11.2015 1 Comment »


Afisari: 1681

One Response to “Cum ne va ajuta UE sa reducem deseurile textile”

  1. vlad Says:
    January 1st, 2016 la 11:26 am

    Foarte bine dar concret…ce se va face?
    Reciclare industriala? Colectarea imbracaminte + incaltaminte dela populatie dupa care refolosire fibre si parti metalice ars restul?)
    In Romania stiti unde se colecteaza haine vechi?

Comentarii

proiect realizat sub amprenta:
bcr toyota alpha bank
initiatori:
credite bancare carduri bancare depozite bancare leasing
parteneri:
parteneri media:
jocuri fotbal jocuri fotbal
sustinem:
Cod Verde Case-Ecologice Stop CO2
 
web development by Filip NET
design by Olivia Design