Calculeaza amprenta de carbon, Emisii CO2, incalzirea gloabala a planetei, ce poti face tu?, salveaza planeta prin lucruri mici

Distrugerea unui bec economic creste de 20 de ori limita admisa de mercur in locuinta

Becurile fluorescente și cele compacte sunt concepute pentru a utiliza cu până la 75% mai puțină energie decât un bec incandescent standard. În medie, un bec compact fluorescent conține până la 5 miligrame de mercur. E o concentrație mică, însă dacă un astfel de bec se sparge într-o casă concentrația de mercur va fi de 20 de ori mai mare decât limita admisă. În plus, deoarece sunt miliarde de astfel de surse de lumină în lume, mercurul folosit pentru funcționarea acestora reprezintă un real pericol pentru mediu și populație în cazul în care nu sunt depozitate corect atunci când acestea devin deșeuri, sau mai rău, nu sunt reciclate.

bec-economicGreen Lamp din Buzău este singura instalație de reciclare a becurilor economice sau a altor surse de lumină din România. Procesul de reciclare este unul extrem de strict, iar regulile de securitate în muncă sunt urmate punct cu punct. Toți cei care lucrează aici poartă măști de gaze și încălțăminte antiderapantă. „Pentru cine stă aici un sfert de oră nu este periculos, însă cei care lucrează aici stau mai bine de șapte ore pe zi și atunci sunt obligați să poarte măștile de gaze. Analizele de sânge pentru detectarea mercurului sunt făcute de trei ori pe an. Nu am avut probleme de sănătate până acum, în schimb suntem foarte stricți când vine vorba de regulile de igienă, deoarece dacă nu sunt respectate angajații se pot contamina”, a explicat Matrius Costache, directorul general al Green Lamp.

Aerul este schimbat de cinci ori pe oră
Acesta a adăugat că în unele cazuri, neoanele sau becurile se sparg sau vin deja sparte, iar în aceste condiții praful pe care îl conțin se depune pe suprafețe. Pentru că mercurul este un metal greu întotdeauna va sta pe sol, iar podeaua instalației este udată permanent. Praful, chiar dacă este contaminat sau nu, este aspirat și depus pentru a fi distilat. „La ieșire avem o cabină cu duș de aer pe care muncitorii o folosesc pentru a-și curăta echipamentul atunci când se duc în pauza de masă sau ies din tură”, a mai spus Costache.

Deși toți muncitorii sunt echipați cu măști de gaze, o instalație de ventilație care acoperă întreaga suprafață colectează și epurează aerul din incintă înainte de a fi eliberat în atmosferă. Calitatea aerului este testată de două ori pe oră cu un detector de mercur portabil. „În cazul în care se întregistrează o depășire a concentrației, ventilația este mărită, iar lucrul este oprit până la revenirea valorii normale. Aerul din incintă este schimbat de cinci ori într-o oră”, a mai spus Marius Costache.

Sortare, neutralizare, reutilizare
Procesul de reciclare este unul simplu și se face în câțiva pași. Întâi sursele de lumină sunt sortate și așezate pe categorii: tuburi de neon, becuri economice, LED-uri și becuri de iluminat stradal. Tuburile de neon sunt întroduse într-o instalație care taie parțile metalice și de plastic, aspiră praful din interior și mărunțește sticla. Spre deosebire de acestea, becurile economice sau led-urile sunt pur și simplu sfărâmate. Praful este aspirat, iar separarea fracțiilor se face automat.

În cazul becurilor de iluminat stradal, reciclarea se face în doi pași. Întâi instalația de reciclare sparge bulbul de stică, iar apoi taie partea metalică de corpul care conține praful de mercur. Acesta din urmă va fi trimis direct spre distrugere. Praful colectat din tuburi și becuri este depozitat în niște recipienți speciali care apoi sunt introduși într-un distilator pentru mercur. Procesul durează între 12 și 15 ore. La final se obține mercur de o puritate de 99,99%. „Comerțul cu mercur este interzis și de aceea noi îl predăm unor instalații speciale care îl distrug la temperaturi extrem de înalte”, a mai spus directorul general Green Lamp.

sursa: green-report.ro

Categorii: Reciclare | 29.05.2015 No Comments »


Afisari: 1109

Comentarii

proiect realizat sub amprenta:
bcr toyota alpha bank
initiatori:
credite bancare carduri bancare depozite bancare leasing
parteneri:
parteneri media:
jocuri fotbal jocuri fotbal
sustinem:
Cod Verde Case-Ecologice Stop CO2
 
web development by Filip NET
design by Olivia Design