Calculeaza amprenta de carbon, Emisii CO2, incalzirea gloabala a planetei, ce poti face tu?, salveaza planeta prin lucruri mici

Chimicale toxice folosite pentru haine de cele mai mari marci vestimentare

O angheta Greenpeace scoate la iveala faptul ca numeroase brand-uri de haine folosesc substante toxice, unele provocand dereglari hormonale sau avand efect cancerigen.

Pe lista marcilor ce flosesc chimicale toxice figureaza: Zara, Armani, Benetton, Calvin Klein, Diesel, Esprit, Levi Strauss si Victoria`s Secret.

substante chimiceAnul trecut, Greenpeace a achiziţionat 141 de obicete de îmbrăcăminte, de la pantaloni, tricouri şi rochii, până la lenjerie intimă, de la magazine autorizate din 29 de ţări şi regiuni. Hainele, realizate atât din fibre naturale, cât şi din fibre sintetice, au fost apoi testate în laboratoarele Universităţii din Exter, Marea Britanie, şi în laboratoare independente din diferite colţuri ale lumii, iar substanţele descoperite în ţesături au fost catalogate drept toxice şi foarte toxice, în ceea ce priveşte efectul asupra mediului şi asupra sănătăţii.
Circa două treimi din mostrele analizate conţineau ethoxylat nonylfenol (NPE), o substanţă care, ajunsă în mediu, se descompune în nonylfenol (NP). Acesta din urmă este cunoscut pentru perturbările hormonale pe care le cauzează în rândul populaţiilor de peşti şi al altor organisme acvatice şi este catalogat, potrivit noilor politici europene pentru protejarea apelor, drept “substanţe periculoase prioritare.” De asemenea, s-a constatat recent că NP-ul se poate acumula şi în ţesuturile umane.

“Rezultatele testelor scot la iveală cantităţile uriaşe de chimicale pe care aceste brand-uri le deversează în China şi în alte ţări aflate în curs de dezvoltare, unde sunt fabricate aceste produse şi unde reglementările sunt vagi,” arată Li Yifang, unul din coordonatorii campaniei Greenpeace din Asia de Est. “Fiind cei mai mari retaileri de fashion ai lumii, companiile ca Zara nu au încotro şi trebuie să-şi schimbe numaidecât practicile, nu numai pentru binele consumatorilor, ci şi pentru comunităţile afectate de furnizorii lor iresponsabili.” În fiecare an, în lume se produc circa 80 de miliarde de obiecte de îmbrăcăminte, exhivalentul a peste 11 obiecte pentru fiecare locuitor al planetei. Volumul din ce în ce mai mare de haine fabricate, cumpărate şi aruncate are un efect semnificativ asupra mediului, dar şi asupra sănătăţii.
Greenpeace spune însă că acest bilanţ se poate schimba, dând drept exemplu firme de haine care au decis să elimine toate substanţele chimice toxice din procesul lor de producţie, până în 2020. Până acum, Adidas, Nike şi brand-ul chinez Li-Ning şi-au anunţat intenţiile de a elimina substanţele periculoase, iar de curând alte firme, printre care C&A, H&M, Puma şi Marks & Spencer au declarat că vor să urmeze la rândul lor acest proces de “dezintoxicare.”

sursa: totb.ro

Categorii: Factori poluanti | 23.03.2015 No Comments »


Afisari: 901

Comentarii

proiect realizat sub amprenta:
bcr toyota alpha bank
initiatori:
credite bancare carduri bancare depozite bancare leasing
parteneri:
parteneri media:
jocuri fotbal jocuri fotbal
sustinem:
Cod Verde Case-Ecologice Stop CO2
 
web development by Filip NET
design by Olivia Design