Calculeaza amprenta de carbon, Emisii CO2, incalzirea gloabala a planetei, ce poti face tu?, salveaza planeta prin lucruri mici

Chimicalele folosite in fracturarea hidraulica afecteaza fertilitatea

Cele peste 750 de substanţe folosite în procesul de fracturare hidraulică sunt periculoase inclusiv pentru fertilitate sau pentru dezvoltarea intrauterină a fătului.

fracturarea-hidraulicaOamenii de ştiinţă americani susţin că acesta este doar unul dintre riscurile la care se supun cei care locuiesc în apropierea exploatărilor de gaze de şist, iar pentru o imagine clară a tuturor riscurilor este necesară biomonitorizarea, scrie The Guardian.

”Avem nevoie disperată să-i biomonitorizăm pe cei care sunt expuşi chimicalelor folosite în fracturarea hidraulică. Trebuie să aflăm la ce se expun, care sunt valorile de sânge ale locuitorilor, dar şi ale celor care lucrează pe aceste platforme”, a spus Susan Nagel de la Universitatea din Missouri. Oamenii de ştiinţă spun că cele peste 750 de susbtanţe, printre care se numără benzenul şi toluenul, arsenicul şi cadmiul, pot provoca tot felul de boli, printre care se numără cele endocrine sau cele legate de fertilitate şi sarcină.

Potrivit studiilor, în zonele în care s-a utilizat fracturarea hidraulică pentru extragerea gazelor de şist, numărul bolilor este în creștere, ca urmare a consumului apei din zona de exploatare, dar si a aerului contaminat cu substanțe chimice toxice, unele cancerigene. Substanțele chimice produc afecțiuni dintre cele mai severe şi greu de tratat cum ar fi: avorturi spontane, neuropatie periferică, leziuni cerebrale ireversibile, astm, cancer de piele, cancer testicular, probleme in timpul sarcinii, anemie, leucemie sau insuficienţă renală.

În România, exploatarea gazelor de şist rămâne un subiect controversat, în special în rândul societăţii civile, cele mai cunoscute proteste fiind cele de la Pungeşti, judeşul Vaslui.

sursa: green-report.ro

Categorii: Factori poluanti | 08.12.2014 No Comments »


Afisari: 948

Comentarii

proiect realizat sub amprenta:
bcr toyota alpha bank
initiatori:
credite bancare carduri bancare depozite bancare leasing
parteneri:
parteneri media:
jocuri fotbal jocuri fotbal
sustinem:
Cod Verde Case-Ecologice Stop CO2
 
web development by Filip NET
design by Olivia Design