Calculeaza amprenta de carbon, Emisii CO2, incalzirea gloabala a planetei, ce poti face tu?, salveaza planeta prin lucruri mici

Cum se va adapta Bucurestiul la schimbarile climatice

Climatologii arată că pot fi luate măsuri pentru adaptarea aglomerărilor urbane la schimbările climatice, pentru Bucureşti fiind analizată posibilitatea devierii unei părţi din apa de ploaie către zona Văcăreşti, pentru prevenirea inundaţiilor.

Societatea Meteorologică Română şi echipa proiectului european Joint Disaster Management Risk Assessment and Preparedness in the Danube macro-region au organizat, marţi, seminarul “Adaptare la schimbarea climei în zona urbană”.

schimbari climatice in BucurestiÎn cadrul proiectului, specialiştii încearcă să stabilească care sunt riscurile ce pot apărea în urma schimbărilor climatice, dar şi ce soluţii ar putea fi adoptate pentru limitarea efectelor negative.

Roxana Bojariu, şefa Secţiei Climatologie din Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), a declarat că, deşi experţii încep să aibă o idee despre ceea ce se întâmplă, este necesară o definire mai clară a climatului urban.

“Dincolo de asta şi de evaluarea riscurilor legate de fenomenele climatice, cum sunt valurile de căldură din mediul urban sau precipitaţiile intense care duc la inundaţii, trebuie să avem un management al acestor situaţii cu diminuarea efectelor lor, cu pregătirea populaţiei pentru astfel de fenomene, pentru că aglomerările urbane sunt mult mai vulnerabile la schimbarea climei. Schimbarea climei în mediul urban se face mult mai puternic simţită”, a spus Bojariu.

Ea a explicat că, din cauza materialelor care absorb mai multă energie şi din cauza formei clădirilor, toate acestea fac ca temperatura într-un oraş să fie mai ridicată decât în împrejurimile verzi ale acestuia.

Pe de altă parte, şi precipitaţiile intense fac probleme din cauza faptului că sunt suprafeţe impermeabilizate cu asfalt.

“Asta determină scurgeri mult mai intense şi probleme cu infrastructura, pentru că apa nu se mai scurge prin pământ, ci şuvoiul intră în canalizarea făcută acum 50 – 70 de ani, când tiparele vremii erau diferite. Specialiştii în arhitectură şi cei de la Apa Nova s-au gândit la câteva soluţii care trebuie să fie discutate. I-am auzit pe colegii de la Apa Nova spunând că pentru zona Văcăreşti, o parte din apa de ploaie ar putea fi deviată acolo tocmai pentru că acolo există deja un ecosistem de zonă umedă şi un astfel de aport de apă ar funcţiona ca o zonă tampon şi nu ar produce probleme pentru ecosistemele de acolo. Sunt, însă, şi alte soluţii: felul în care îţi faci pavajul, pentru că piatra cubică este mult mai prietenoasă climatic decât asfaltul”, a spus Roxana Bojariu.

Ea a vorbit şi despre soluţiile identificate de către alte ţări, arătând că în Olanda şi proiectarea clădirilor noi se face cu cerinţa de a avea şi parte de adaptare climatică: zone în care să fie captată apa păstrată cât mai mult, în aşa fel încât ea să se evapore, determinând astfel şi o regularizare a temperaturii.

Bojariu a mai spus că România va rămâne într-un climat temperat, dar altfel decât cel pe care îl ştiam până acum.

“Temperaturile vor creşte în toate anotimpurile, vor creşte extremele termice, valurile de căldură vor fi din ce în ce mai dese şi mai puternice, intensitatea precipitaţiilor va creşte şi ea, chiar dacă pe medie vom avea reduceri ale precipitaţiilor în anotimpul cald. Aceste ploi se vor petrece pe perioade mult mai scurte şi foarte localizat. Întotdeauna trebuie să ne aşteptăm la fenomene extreme, statistic vorbind, şi pe fondul acestei schimbări climatice, dar nu se poate prognoza când anume, unde anume şi intensitatea lor”, a mai spus Roxana Bojariu.

sursa: descopera.ro

Categorii: Stiri Romania | 03.09.2014 No Comments »


Afisari: 918

Comentarii

proiect realizat sub amprenta:
bcr toyota alpha bank
initiatori:
credite bancare carduri bancare depozite bancare leasing
parteneri:
parteneri media:
jocuri fotbal jocuri fotbal
sustinem:
Cod Verde Case-Ecologice Stop CO2
 
web development by Filip NET
design by Olivia Design