Calculeaza amprenta de carbon, Emisii CO2, incalzirea gloabala a planetei, ce poti face tu?, salveaza planeta prin lucruri mici

88% din suprafata oceanelor, contaminata de deseuri plastice

Micro-fragmente de plastic polueaza pana la 88% din suprafata oceanelor, deteriorand, astfel, mediul de viata al pestilor si altor animale marine, se arata intr-un studiu elaborat de cercetatori spanioli si publicat in Statele Unite.

plastic oceane“Curentii oceanici transporta obiecte de plastic reduse la mici dimensiuni de radiatiile solare, iar aceste micro-fragmente, care pot rezista sute de ani, au fost detectate in 88% dintre esantioanele luate de la suprafata oceanelor, in timpul expeditiei Malaspina din 2010″, a explicat Andres Cozar, unul dintre specialistii Centrului de cercetari stiintifice (CSIC) al Universitatii Cadiz, din Spania.

Raportul confirma, in egala masura, existenta a cinci mari zone de convergenta, unde se acumuleaza deseuri de plastic la suprafata apei si care corespund celor cinci mari circuite ale apei in jurul pamantului.

Potrivit studiului, o mare parte dintre aceste micro-deseuri au ajuns, dupa toate probabilitatile, in lantul alimentar marin, absorbite de animalele din adancuri sau depuse pe fundul oceanelor.
In cele mai multe dintre cazuri, aceste fragmente minuscule contin substante daunatoare care pot inghitite sau digerate de vietuitoarele marilor si oceanelor. In plus, abundenta acestor deseuri a oferit unui mare numar de organisme mici posibilitatea de a coloniza zone inaccesibile anterior.

sursa: ecomagazin.ro

Categorii: Factori poluanti | 01.07.2014 No Comments »


Afisari: 1074

Comentarii

proiect realizat sub amprenta:
bcr toyota alpha bank
initiatori:
credite bancare carduri bancare depozite bancare leasing
parteneri:
parteneri media:
jocuri fotbal jocuri fotbal
sustinem:
Cod Verde Case-Ecologice Stop CO2
 
web development by Filip NET
design by Olivia Design