Calculeaza amprenta de carbon, Emisii CO2, incalzirea gloabala a planetei, ce poti face tu?, salveaza planeta prin lucruri mici

Zgomotul ingrasa? Ce alte efecte nocive are zgomotul asupra sanatatii

Traiul intr-un mediu zgomotos poate duce la cresterea circumferintei taliei si poate avea numeroase efecte negative asupra starii de sanatate, afirma oamenii de stiinta care s-au reunit recent in Japonia, la o conferinta internationala pe tema relatiei dintre zgomot si sanatate.

zgomotFapul ca poluarea fonica favorizeaza depunerea grasimii este una dintre cele mai surprinzatoare noutati comunicate in cadrul conferintei. Cercetatori de la Universitatea Karolinska din Suedia au publicat rezultatele unui studiu desfasurat timp de 4 ani, care arata ca, in diferite zone ale Suediei, cu cat era mai mare nivelul de zgomot la care erau expusi locuitorii, cu atat circumferinta taliei lor era mai mare.
Un alt studiu, realizat la acelasi institut si care a urmarit peste 5000 de persoane pe o perioada de 10 ani, a aratat ca, in cazul expunerii constante la zgomotul puternic al avioanelor, cresterea circumferintei taliei era si mai accentuata – cu aproximativ 6 cm in medie, in cazul celor mai expusi dintre participanti.

Poluarea fonica are o influenta negativa asupra rezultatelor scolare ale copiilor, arata cercetarile si afecteaza chiar si copiii inca nenascuti: cercetari intreprinse la Universitatea din Utrecht, Olanda, arata ca, pentru fiecare crestere cu 6 decibeli a zgomotului produs de traficul rutier, se inregistra o scadere a greutatii la nastere cu 15-23 g, la copiii nascuti de mame expuse la acest zgomot.
De asemenea, zgomotul permanent si intens perturba somnul si mareste riscul aparitiei hipertensiunii si a bolilor de inima, arata un studiu amplu publicat anul trecut in revista Lancet. Perturbarea somnului mareste de asemenea probabilitatea aparitiei diabetului, a suplusului de greutate, a depresiei.

Legatura intre acesti factori o constituie stresul: zgomotul ne alerteaza organismul in privinta unui potential pericol – un proces care avea loc inca de pe vremea oamenilor preistorici. Acestia traiau intr-un mediu mult mai linistit, in care zgomotele erau semnale ale unei potentiale primejdii, ceea ce facea ca organismul sa secrete hormoni de stres -de exemplu cortizolul – care ajutau corpul sa intre in starea de alerta necesara pentru a face fata pericolului.

Astazi, insa, la oamenii care traiesc intr-un mediu zgomotos, organismul este practic mereu intr-o stare de alerta, cu niveluri ridicate ale hormonilor de stres. Aceasta stare de stres pe termen lung are efecte foarte nocive asupra sanatatii.
Zgomotul ne afecteaza chiar daca nu nu suntem constienti de el. Chiar daca ne-am obisnuit cu vuietul traficului in asemenea masura incat parca nici nu-l mai auzim, zgomotul exista si ne afecteaza in continuare.

sursa: descopera.ro

Categorii: Factori poluanti | 11.06.2014 No Comments »


Afisari: 1061

Comentarii

proiect realizat sub amprenta:
bcr toyota alpha bank
initiatori:
credite bancare carduri bancare depozite bancare leasing
parteneri:
parteneri media:
jocuri fotbal jocuri fotbal
sustinem:
Cod Verde Case-Ecologice Stop CO2
 
web development by Filip NET
design by Olivia Design