Calculeaza amprenta de carbon, Emisii CO2, incalzirea gloabala a planetei, ce poti face tu?, salveaza planeta prin lucruri mici

Poluarea ameninta Everestul

Nepalul este alarmat de faptul ca cel mai inalt masiv muntos de pe planeta, muntele Everest, nu este crutat de poluare, din cauza turistilor si indeosebi a alpinistilor.

everestCa prima masura, autoritatile nepaleze au hotarat cantarirea obligatorie a bagajelor transportate de turisti la urcare si, apoi, la coborare. Din diferenta, s-ar deduce gunoiul.
Ministrul Turismului din Nepal, Madhusudan Burlakoti, a anuntat ca va dispune sanctionarea turistilor care se debaraseaza de gunoaie si indeosebi de ambalaje, in mijlocul naturii.
Probabil ca sanctiunile vor consta in amenzi, din care se va constitui un fond pentru masurile de protectie a mediului.

S-a crezut totdeauna ca vizitatorii masivului Himalaya, in majoritatea lor alpinisti, au suficienta constiinta sociala si educatie, ca sa protejeze ei insisi natura acestor locuri.
Se constata insa ca adesea turistii, gasindu-se personal in dificultate atunci cand este vorba sa strabata locuri periculoase, prefera sa se debaraseze cu usurinta de bagajele incomode sau inutile, pe care le abandoneaza pentru a-si usura aventura la care s-au angajat pe munte.

O analiza a situatiei la fata locului a constatat ca, in 5 ani, o echipa special organizata de catre indieni si nepalezi a colectat 13 tone de gunoaie din zonele de mare atractie turistica, iar alte 10 tone asteapta sa fie si ele indepartate, noteaza Factroom.
Cifrele n-ar fi impresionante, daca nu ne-am gandi ca echipele care fac salubritate pe trasee montane se supun la adevarate aventuri de performanta alpinista, ca sa ajunga in vaile, pe piscurile sau in padurile unde zac abandonate materialele aruncate de turisti.
Dintre toate materialele care polueaza pantele Everestului, cea mai ingrijoratoare este situatia tuburilor goale de oxigen, pe care alpinistii le abandoneaza pur si simplu, atunci cand le inlocuiesc cu altele pline.

sursa: ecomagazin.ro

Categorii: Factori poluanti, Stiri Externe | 10.03.2014 No Comments »


Afisari: 843

Comentarii

proiect realizat sub amprenta:
bcr toyota alpha bank
initiatori:
credite bancare carduri bancare depozite bancare leasing
parteneri:
parteneri media:
jocuri fotbal jocuri fotbal
sustinem:
Cod Verde Case-Ecologice Stop CO2
 
web development by Filip NET
design by Olivia Design