Calculeaza amprenta de carbon, Emisii CO2, incalzirea gloabala a planetei, ce poti face tu?, salveaza planeta prin lucruri mici

Atmosfera Pamantului sufera de “mahmureala nucleara”

Particulele radioactive rezultate in urma testelor nucleare care au avut loc acum cateva decenii inca persista in straturile superioare ale atmosferei, sustin rezultatele unui nou studiu.

Anterior, oamenii de stiinta credeau ca resturile nucleare care ajung la inaltimi mari vor fi neglijabile. Cu toate acestea, noua cercetare arata ca izotopii de plutoniu si cesiu sunt inca prezenti in concentratii surprinzator de mari.

O mahmureala radioactiva
efecte nucleareIn timpul Razboiului Rece, cand armele nucleare erau „la moda”, s-au realizat multe teste in lume. Initial, exploziile aruncau materiale in aer, iar oamenii de stiinta au crezut ca particulele radioactive vor romane in aer pentru o perioada limitata de timp.
In troposfera (cel mai de jos strat din atmosfera) izotopii sunt indepartati destul de rapid, deoarece se ataseaza de picaturile de ploaie sau de fulgi si sunt atrasi de gravitatie. Cu toate acestea, in stratosfera (stratul care se intinde de la 10, la 50 de kilometri de Pamant), oamenii de stiinta au descoperit ca unele particule devin captive.
„Concentratiile pe care le-am masurat noi erau cu 1.000 , chiar 1.500 mai mari in stratosfera decat in troposfera”, a declarat dr. Jose Corcho Alvarado.
Chiar daca masuratorile au fost realizat in Elvetia, ei se asteapta ca rezultatele sa fie aceleasi si in alte locuri din lume. De asemenea, oamenii de stiinta au descoperit ca materialul poate fi plimbat in atmosfera de evenimente natural precum eruptiile vulcanice.
De exemplu, in 2010, dupa ce a erupt vulcanul Eyjafjallajökull , din Islanda, nivelurile de plutoniu din stratul inferior al atmosferei a crescut.
Cercetatorii au mai explica ca efectele pe termen lung nu sunt foarte clare, nu considera ca ele ar putea fi periculoase pentru populatie.

sursa: ecomagazin.ro

 

Categorii: Factori poluanti | 10.01.2014 No Comments »


Afisari: 875

Comentarii

proiect realizat sub amprenta:
bcr toyota alpha bank
initiatori:
credite bancare carduri bancare depozite bancare leasing
parteneri:
parteneri media:
jocuri fotbal jocuri fotbal
sustinem:
Cod Verde Case-Ecologice Stop CO2
 
web development by Filip NET
design by Olivia Design