Calculeaza amprenta de carbon, Emisii CO2, incalzirea gloabala a planetei, ce poti face tu?, salveaza planeta prin lucruri mici

Salveaza raurile Romaniei!

Reteaua de rauri si izvoare a Romaniei insumeaza 78,723 km lungime, dintre care 13 650 de km sunt in stare buna si foarte buna, reprezentand ultimele porţiuni ale ecosistemelor acvatice naturale. 

Raurile interioare contribuie cu 40 000 000 mii mc la resursa totala de apa a Romaniei, adica 30% din aceasta. Din volumul mentionat jumatate este reprezentat de contributia zonei montane.

In raurile de munte viata este extrem de diversa si cu adaptari specifice. In raurile de munte convietuiesc microorganisme, alge, muschi, spongieri, planarii, raci, insecte si larve de insecte, pesti si amfibieni. Dintre mamifere, vidra – specie protejata- depinde in mod esential de prezenta pestilor in rauri, pastravul determinand-o sa urce pana la 1500 m altitudine.

Microhidrocentralele afecteaza semnificativ ecosistemele raurilor şi produc distrugeri ireversibile. Un curs de apa indiguit, barat sau captat işi pierde foarte multe dintre caracteristicile initiale şi nu mai poate fi niciodata comparat cu un rau natural care deţine habitate sanatoase şi ecosisteme functionale.

constructie microhidrocentrala-Capra

In timp ce utilizarea de energie din surse regenerabile este promovata la nivelul Uniunii Europene, este cunoscut faptul ca infrastructurile hidrocentralelor produc efecte negative majore asupra ecosistemelor acvatice şi asupra serviciilor pe care acestea le furnizeaza la nivel local şi regional.

WWF nu considera drept conditie suficienta ca un anumit tip de producere a energiei sa nu genereze emisii de CO2 in atmosfera, pentru a putea fi catalogat drept „energie verde”; impactul asupra ecosistemelor trebuie sa fie luat in considerare in mod corespunzator.

Constructia microhidrocentralelor este incurajata de statul roman prin alocarea cerificatelor verzi fara ca autoritatile sa tina cont de impactul ecologic al acestor infrastructuri si de costul acestui impact. In Romania, dintre toate tipurile de energie regenerabila, pentru hidrocentrale (cu capacitate de pana in 10 MW) se aloca cel mai mare numar de certificate verzi, dupa energia solara.

Toate hidrocentralele au impact negativ major asupra speciilor si habitatelor acvatice, la fel ca si uzinele hidroelectrice mari.

Comparativ cu hidrocentralele medii sau mari, microhidrocentralele au efecte daunatoare asupra mediului natural acvatic de cinci pana la opt ori mai mare, raportat la unitatea de energie produsa (efect specific, pe kWh produs).

Chiar autoritatile statului roman din domeniul economic sustin faptul ca tintele europene pentru producerea energiei din surse regenerabile pentru anul 2020 au fost deja atinse in procent de aproape 100%, precum si faptul ca Romania produce mai multa energie decat consuma. Mai mult decat atat, posibilitatile de stocare a energiei sau de export al acesteia sunt foarte limitate – din cauza instalatiilor existente pentru stocarea energiei si a retelei de transport.

Ce propune WWF

  1. Planificarea corespunzatoare a constructiei de microhidrocentrale pentru intreg teritoriul Romaniei.
  2. Solicita protejarea urgenta a raurilor aflate inca in stare naturala.
  3. Promoveaza si incurajeaza protectia ecologica impotriva inundatiilor.
  4. Solicita modificarea legislatiei curente, pentru ca masurile de protecţie a apelor noastre sa fie adoptate si implementate.

Societatea civila este „proprietarul” apelor din Romania, de aceea trebuie sa constientizeze valoarea raurilor naturale de munte si sa actioneze in consecinta. Daca nu vom utiliza in mod responsabil apele dulci, riscam sa alunecam spre o reala criza a rezervelor noastre de apa potabila.

Semneaza aici petitia WWF si opreste pericolul de pe raurile de munte.

sursa: raurileromaniei.ro

 

Categorii: Azi ma simt verde, Factori poluanti, Stiri Romania, Vreau sa ma implic | 21.11.2013 No Comments »


Afisari: 1542

Comentarii

proiect realizat sub amprenta:
bcr toyota alpha bank
initiatori:
credite bancare carduri bancare depozite bancare leasing
parteneri:
parteneri media:
jocuri fotbal jocuri fotbal
sustinem:
Cod Verde Case-Ecologice Stop CO2
 
web development by Filip NET
design by Olivia Design