Calculeaza amprenta de carbon, Emisii CO2, incalzirea gloabala a planetei, ce poti face tu?, salveaza planeta prin lucruri mici

De ce aerul miroase frumos dupa ploaie?

Poate v-ați întrebat de multe ori de ce în urma unei ploi aerul este atât de proaspăt și miroase atât de plăcut. Pe lângă faptul că este curățat de pulberi și particule în suspensie, dr Charles Wysocki de la Monell Chemical Senses Center ne mai prezintă o cauză a acestui fenomen.

De ce este atât de plăcut mirosul de ploaie?

ploaieDupă o furtună intervin o mulțime de schimbări în mediu – picăturile de apă lovesc învelișul de sol, frunzele arborilor și celelalte componente ale mediului și, sub acțiunea vântului, sunt amestecate acele mirosuri eliberate în mod natural de către plante. De asemenea, în timpul furtunilor este generată o cantitate apreciabilă de ozon în aer, iar acesta are un miros plăcut pentru mulți oameni.

Se pare că un rol foarte important îl au bacteriile „Actinomycetes” (Actinomyces sp), răspândite în solurile calde, umede.

Într-adevăr, acestea joacă un rol foarte important în descompunerea materiei organice și în alimentarea solului cu substanțe nutritive. După uscare, solul este mai bogat în nutrienți. Când plouă, însă, forța picăturilor de apă ridică sporii minusculi în aer și îi conferă acestuia o aromă foarte plăcută, asemănătoare cu moscul (o substanță folosită în industria parfumurilor, cosmetică și în medicină). Este același miros întâlnit într-o grădină, atunci când stai întins pe iarbă.

Bacteriile actinomycetes înseamnă sol sănătos și oameni sănătoși. Așadar, nu ratați plimbarea de după următoarea furtună.

sursa: Greenly.ro

Categorii: Azi ma simt verde | 18.10.2013 No Comments »


Afisari: 1493

Comentarii

proiect realizat sub amprenta:
bcr toyota alpha bank
initiatori:
credite bancare carduri bancare depozite bancare leasing
parteneri:
parteneri media:
jocuri fotbal jocuri fotbal
sustinem:
Cod Verde Case-Ecologice Stop CO2
 
web development by Filip NET
design by Olivia Design