Calculeaza amprenta de carbon, Emisii CO2, incalzirea gloabala a planetei, ce poti face tu?, salveaza planeta prin lucruri mici

Ce se ascunde in spatele normelor de poluare

Norma euro de poluare a devenit un cosmar, nu doar pentru clientii care vor sa-si cumpere o masina, ci si pentru unii producatori. Dar cat este de benefica cursa antipoluare pentru plamanii celor care respira aerul de oras si cat serveste ea de fapt interesului marilor producatori de masini si ale statului care impune taxe din ce in ce mai mari, fara ca banii luati sa se intoarca sub forma unei insanatosiri a populatiei.

norme poluareTaxelor contra poluarii au fost inventate chipurile pentru protectia mediului. Cu timpul, afacerea a devenit atat de mare incat a ajuns sa domine prin strictetea legilor si volumul banilor care se invart in piata. Mai mult, exista si un paradox, taxele de poluare sunt din ce in ce mai mari, legile din ce in ce mai stricte, iar poluarea din ce in ce mai evidenta. Efectul politicii este mult mai mic decat efortul care se face pentru aplicarea ei.

Sa luam de pilda cazul Romaniei. Taxa de prima inmatriculare, devenita timbru de mediu, n-a facut decat sa aduca bani la bugetul statului de care acesta s-a folosit dupa interesele politice. A mai platit ce a luat cu japca ilegal mai demult. Dar in protectia efectiva a mediului, banii luati, in continuare cu japca, ajung la fel de putini. Exceptiile de la lege – masinile statului, transportul in comun – fac ca poluare sa ramana la un nivel ridicat la nivelul oraselor acolo unde parcul auto invechit sau neingrijit produce grave prejudicii mediului.

Dar ce ne garanteaza ca japca cu taxe sub acoperirea politicilor de mediu se va opri aici? Istoria ne spune ca nimic, japca statala va inventa alte forme care, culmea, nu ne vor proteja decat cu numele. Pentru ca cei care platesc ii impun propriile interse. Germania a obtinut conceptul de „multiplicator” de mediu care ii va permite ca fiecare vehicul electric vandut sa se puna dublu la valoare finala de calcul a poluarii, ceea ce-i va permite sa produca si sa vanda, in continuare, motoare puternice si poluante. Deci, unde e protectia mediului? Evident, totul se reduce la inca o forma suplimentara de taxare si o falsa protectie a sanatatii contribuabililor.

Sursa: ecomagazin.ro

Categorii: Despre CO2 | 03.07.2013 No Comments »


Afisari: 943

Comentarii

proiect realizat sub amprenta:
bcr toyota alpha bank
initiatori:
credite bancare carduri bancare depozite bancare leasing
parteneri:
parteneri media:
jocuri fotbal jocuri fotbal
sustinem:
Cod Verde Case-Ecologice Stop CO2
 
web development by Filip NET
design by Olivia Design