Calculeaza amprenta de carbon, Emisii CO2, incalzirea gloabala a planetei, ce poti face tu?, salveaza planeta prin lucruri mici

Opriti masacrul copacilor!

O recentă ştire venită din capitala Moldovei, Iaşi, dă fiori reci tuturor celor care iubesc natura şi vegetaţia: primăria continuă campania – uneori agresivă, alteori discretă – de tăiere a teilor ce mărginesc bulvardele oraşului, deşi aceşti copaci sunt simbolici pentru oraş şi veneraţi de ieşeni.

Mai mulţi locuitori au surprins, chiar de Ziua Mediului, echipele de lucrători ai SC Servicii Publice Iaşi SA cum tăiau zece tei în Copou, sub motiv că arborii erau în stare avansată de degradare, uscaţi şi cu rădacinile instabile, prezentând risc de prăbuşire.copaci-taiati

Deşi primarul Gheorghe Nichita a promis că arborii vor fi înlocuiţi cu pomi tineri, unii ieşeni ezită să îl creadă şi consideră că măsura este, mai degrabă, un nou pas în planul municipalităţii de a înlocuii teii cu salcâmi japonezi, pe motiv că bogatele coroane ale teilor limitează vizibilitatea unor monumente considerate de importanţă capitală: Mitropolia, Biserica Trei Ierarhi şi Palatul Culturii. Planul este mai vechi, el datând din iarna acestui an, când primii tei au căzut sub drujbele angajaţilor primăriei, în pofida protestelor spontane ale locuitorilor, care spun că primăria ar trebui să se ocupe de lucruri cu adevărat urgente, deoarece teii vechi de peste 50 de ani sunt un simbol al oraşului amintind de poetul naţional Mihai Eminescu.

„Modernizare” cu drujba în toată ţara

Recentul episod de la Iaşi nu este nici primul şi – cu siguranţă – nici ultimul dintr-un lung şir de „modernizări” impuse cu drujba unei populaţii apatice şi dezinteresate de natura înconjurătoare.

Exemplele abundă, deoarece în multe oraşe ale României primarii par să fi pornit un adevărat război contra spaţiului verde, pe care îl defrişează, betonează, „modernizează” şi „reabilitează” cu entuziasm, fără a se consulta locuitorii sau ONG-urile de profil. Rezultatul – oraşe mai urâte, poluate şi lipsite de vegetaţie.

Evident, nu pot fi evitate suspiciunile că în spatele acestor contracte se află mai mult decât un interes prost-înţeles, însă onest privind aspectul oraşului. La Carei, bunăoară, presa locală relata încă din anul 2011 că tăierile de arbori din ultimii ani atrag din ce în ce mai multe nemulţumiri din partea cetăţenilor oraşului, care contestă campania de renunţare la speciile care au conferit renumele oraşului.
Începută în ianuarie 2011, acţiunea de secerare a copacilor a debutat cu Parcul Dendrologic, iar ziarul Sătmăreanul afirmă că reabilitarea a avut la bază un proiect elaborat de către o firmă de arhitectură din Târgu Mureş, fără număr de telefon sau fax, formată din doi asociaţi.

La Timişoara, primarul Nicolae Robu a anunţat recent iniţierea unei campanii de tăiere a plopilor şi a altor arbori bătrâni din oraş, pentru a evita prăbuşirea acestora şi provocarea de accidente şi pagube. În locul lor urmează să fie plantaţi alţi copaci, a dat asigurări primarul. În ceea ce priveşte îngrijorările cetăţenilor care reclamă faptul că se taie şi arbori care sunt în stare bună şi faptul că se restrâng astfel spaţiile verzi ale urbei, Robu a dat asigurări că în locul copacilor tăiaţi se vor planta alţii, afirmă Timiş Online.plamieri

Şi s-a ţinut de cuvânt: i-a înlocuit cu… 35 de palmieri achiziţionaţi de Primăria Timişoara, o parte dintre aceştia fiind puşi în ghivece, în zona centrală a municipiului, pe un spaţiu verde. Potrivit unei surse din cadrul primăriei este vorba de palmieri de exterior cumpăraţi din Olanda cu 146 de euro bucata. Evident, dacă edilii ar fi lăsat copacii autohtoni în picioare, nu ar mai fi fost cazul ca timişorenii să scoată din buzunar bani grei pentru copacii exotici, care trebuie udaţi de două ori pe săptămână – o altă activitate generatoare de contracte pe bani publici pentru firmele prietene.

Citeste tot articolul pe Financiarul.ro

Categorii: Vreau sa ma implic | 07.06.2013 No Comments »


Afisari: 1098

Comentarii

proiect realizat sub amprenta:
bcr toyota alpha bank
initiatori:
credite bancare carduri bancare depozite bancare leasing
parteneri:
parteneri media:
jocuri fotbal jocuri fotbal
sustinem:
Cod Verde Case-Ecologice Stop CO2
 
web development by Filip NET
design by Olivia Design