Calculeaza amprenta de carbon, Emisii CO2, incalzirea gloabala a planetei, ce poti face tu?, salveaza planeta prin lucruri mici

Colorantii artificiali din alimente si cosmetice – o sursa de metale toxice

coloranti-artificialiNu este minunat atunci când puteţi face un tort verde, când decoraţi ouăle de Paşti sau când puteţi personaliza aluatul, fâcând copii să se joace cu el? Dacă am verifica fiecare etichetă, am vedea că pe fiecare există un anumit tip de colorant alimentar.Oare acest lucru înseamnă că produsele alimentare respective pot fi consumate în siguranţă? Din păcate, răspunsul se va dovedi a fi unul foarte clar: NU.

Site-ul american al Direcţiei de Administrare a Alimentelor şi Medicamentelor oferă liste exacte ale ingredientelor ce conţin coloranţi artificiali şi sunt chiar îngrijorătoare. Debbie C. Lindgren spune că a fost stupefiată să afle că aceşti coloranţi alimentari conţin metale grele ca plumb şi mercur, precum şi numeroase alte substanţe chimice.

Motivul de îngrijorare apare tocmai din aceste date care arată  pericolele utilizării plumbului. Un alt motiv de îngrijorare este luarea în considerare a tuturor posibilităţilor de a ne intoxica zilnic cu aceşti coloranţi.

Culorile artificiale oferă  motiv de îngrijorare deoarece ele se găsesc nu doar în produsele alimentare, ci şi în produsele utilizate zilnic ca de exemplu: loţiuni, şampoane, săpunuri,etc.

sapunChiar mai mult,  nivelul metalelor în produsele cosmetice sunt mai ridicate decât cele permise în produsele alimentare.

Ce au în comun şampoanele pentru bebeluşi, loţiunile şi săpunurile ? Sunt considerate produse cosmetice şi de aceea se pot folosi coloranţi cosmetici aprobaţi de Direcţia de Administrare a Alimentelor şi Medicamentelor care a permis utilizarea unor niveluri mai mari de metale în categoria cosmeticelor.

Chiar dacă încercaţi în mod conştient să evitaţi coloranţii, trebuie să fiţi extrem de precaut şi să cercetaţi cu multă atenţie fiecare etichetă, deoarece coloranţii pot apărea unde nici nu vă gândiţi.

Efectele provocate de plumb, mercur şi arsenic

Cu toţii ştim că plumbul este asociat cu un IQ mai mic, dar ştiaţi că ar putea fi şi cauza apariţiei cariilor? Potrivit unui studiu publicat în Jurnalul Asociaţiei Medicale Americane în care s-au analizat datele unui număr de 24901 de copii, s-a stabilit o corelaţie între plumb şi carii. Cei mai mulţi dintre copiii participanţi la studiu au avut nivelurile de plumb din sânge de câteva micrograme pe decilitru. La copiii cu vârste între cinci şi 17 ani, nivelul de plumb a fost mai crescut, de cinci micrograme  la un decilitru de sânge, astfel existând o creştere de 80% a cariilor.

Academia Americană de Psihiatrie a Copiilor şi Adolescenţilor estimează că unul din şase copii din S.U.A. au în sânge un nivel toxic de plumb. Expunerea la aceste nivele de plumb a avut legătură cu întârzieri de dezvoltare, neuropatie periferică, hormoni tiroidieni modificaţi şi fertilitate redusă.

Ce putem face?

Primul pas este de a elimina coloranţii artificiali din mediiul nostru. Acest lucru poate fi dificil deoarece culorile sunt omniprezente, dar există şi alternative. De exemplu, dacă aveţi nevoie de coloranţi alimentari, puteţi cumpăra din magazinele alimentare naturiste, culori obţinute din alimente cum ar fi din afine, sfeclă roşie etc. Tot în aceste magazine puteţi găsi brioşe, snacks-uri, bomboane de ciocolată, băuturi şi alte produse care nu conţin coloranţi.

Un alt pas spre direcţia bună este gătitul şi consumul a cât mai multor mâncăruri, acasă. Doar aşa puteţi controla ceea ce aveţi pe masă şi veţi consuma.

Sursa: Financiarul.ro

Categorii: Alimentatie, Factori poluanti, Shopping | 28.05.2013 No Comments »


Afisari: 2539

Comentarii

proiect realizat sub amprenta:
bcr toyota alpha bank
initiatori:
credite bancare carduri bancare depozite bancare leasing
parteneri:
parteneri media:
jocuri fotbal jocuri fotbal
sustinem:
Cod Verde Case-Ecologice Stop CO2
 
web development by Filip NET
design by Olivia Design