Calculeaza amprenta de carbon, Emisii CO2, incalzirea gloabala a planetei, ce poti face tu?, salveaza planeta prin lucruri mici

In curand ni se va lua si dreptul de a ne opune exploatarii gazelor de sist

Într-un moment când tot mai multe state îşi manifestă reticenţa cu privire la exploatarea gazelor de şist, Uniunea Europeană le pregăteşte ţărilor membre o nouă surpriză otrăvită, mergând pe actuala linie a limitării dreptului de suveranitate naţională, în folosul marilor companii.

Mai precis, este vorba de negocierile actuale privind încheierea unui controversat Acord Economic şi Comercial Comprehensiv (Comprehensive Economic and Trade Agreement – CETA) între UE şi Canada, care va avea mai multe prevederi în flagrantă contradicţie cu drepturile omului, dar şi cu suveranitatea statală.gaze-de-sist

Primele semnale de alarmă au fost trase anul trecut de internauţi, care au observat că proiectul acordului conţine mare parte din prevederile nedemocratice privind dreptul de proprietate intelectuală, care ar fi trebuit legiferate prin defuncta iniţiativă ACTA.

Iată că, la un an după această primă controversă, proiectul de acord în cauză revine în atenţia publicului prin limitările pe care le aduce unui alt drept considerat fundamental, până acum: dreptul fiecărui stat de a decide dacă să permită sau nu exploatarea gazelor de şist pe teritoriul său.

Pe scurt, dacă acordul economic UE-Canada va fi semnat în forma sa actuală, el le va da investitorilor dreptul de a contesta în instanţă o eventuală interdicţie decisă de autorităţile unui stat privind exploatarea gazelor de şist prin metoda fracţionării hidraulice.

Franţa şi Bulgaria au interzis deja această metodă de extracţie pe teritoriile lor, România, Irlanda, Cehia, Danemarca şi landul german Renania de Nord-Westfalia au adoptat moratorii până la finalizarea unor studii ştiinţifice privind efectele asupra mediului, iar Norvegia şi Suedia au declarat fracţionarea hidraulică ca fiind neviabilă economic. Mai multe proiecte în domeniu au fost deja anulate în Austria şi Suedia, cu pierderi implicite pentru firmele ce le-au iniţiat.

Totuşi, corporaţiile transnaţionale din industria petrolului şi gazelor nu sunt deloc dispuse să renunţe la veniturile uriaşe pe care le-ar aduce gazele de şist şi caută mereu noi căi prin care să lupte împotriva interdicţiilor şi moratoriilor.


Sursa: Financiarul.ro

Categorii: Stiri Externe, Stiri Romania, Vreau sa ma implic | 08.05.2013 No Comments »


Afisari: 1239

Comentarii

proiect realizat sub amprenta:
bcr toyota alpha bank
initiatori:
credite bancare carduri bancare depozite bancare leasing
parteneri:
parteneri media:
jocuri fotbal jocuri fotbal
sustinem:
Cod Verde Case-Ecologice Stop CO2
 
web development by Filip NET
design by Olivia Design