Calculeaza amprenta de carbon, Emisii CO2, incalzirea gloabala a planetei, ce poti face tu?, salveaza planeta prin lucruri mici

Substantele toxice din haine ne pot imbolnavi grav

Articolele vestimentare aduse de peste mari si tari ascund substante toxice periculoase. Formaldehida sau etoxilatii de nonilfenol pot cauza diferite forme de cancer sau dereglari hormonale.

De parca substantele chimice existente in hrana de zi cu zi nu erau suficiente pentru a ne da sanatatea peste cap, nici hainele pe care le purtam nu mai sunt sigure. Pentru ca sunt toxice. La aceasta concluzie au ajuns specialistii, conform carora substantele chimice folosite in procesarea fibrelor textile si la confectionarea diverselor articole de imbracaminte dauneaza grav sanatatii.haine

Cei mai nocivi compusi chimici folositi in industria textila sunt formaldehida, etoxilatii de nonilfenol (NPE), para-fenilendiamina (PPD) si compusii organici volatili, preum si dioxina. Toate sunt extrem de toxice si pot provoca diverse forme de cancer, alergii sau dereglari hormonale.

China a fost transformata in ultimii ani  in cel mai poluat loc din lume, iar orice incercare a organizatiilor de protejare a mediului inconjurator este trecuta cu vederea, pentru a favoriza expansiunea industriei textile.

Dupa ce ies din fabrica, hainele sunt in mod frecvent acoperite cu formaldehida, cu denumirea stiintifica metanal sau aldehida metilica. Pe scurt, pantalonii sau bluzele pe care ajungem sa le purtam sunt imbibate cu acest compus chimic, care ajuta ca, pe durata transportului maritim, hainele sa nu prinda mucegai. Dupa mai multe analize de laborator, s-a constatat ca formaldehida este responsabila de aparitia unor reactii alergice. Expertii sustin ca nivelul acestui compus chimic din hainele care se transporta pe mare, fabricate in China si Asia de Sud-Est, este de 900 de ori mai mare decat ar trebui.

Ce se ascunde in negru

Daca preferati culoarea negru, ganditi-va ca pentru fabricarea articolelor vestimentare in aceasta nuanta se foloseste alta substanta cu nume complicat. Para-fenilendiamina (PPD), care provoaca reactii alergice grave, se mai gaseste si in colorantii pentru vopsirea articolelor din piele. Efectele pe termen lung ale expunerii la aceasta substanta toxica includ aparitia unor boli ca astmul, limfomul non-Hodgkins si lupusul.

Efecte pe termen lung

In general, mai toate materialele sintetice au in compozitie substante chimice toxice cu denumiri stiintifice. Si, chiar daca, pe moment, nu exista reactii imediate, pe termen lung – spun specialistii si reprezentantii unor ONG-uri – organismul incepe sa resimta acumularea acestor toxine ce provoaca boli precum cancerul.

Sursa: Ecomagazin.roCategorii: Factori poluanti, Fashion, Shopping, Stiri Externe | 17.04.2013 No Comments »


Afisari: 1966

Comentarii

proiect realizat sub amprenta:
bcr toyota alpha bank
initiatori:
credite bancare carduri bancare depozite bancare leasing
parteneri:
parteneri media:
jocuri fotbal jocuri fotbal
sustinem:
Cod Verde Case-Ecologice Stop CO2
 
web development by Filip NET
design by Olivia Design