Calculeaza amprenta de carbon, Emisii CO2, incalzirea gloabala a planetei, ce poti face tu?, salveaza planeta prin lucruri mici

Cata apa este necesara pentru a fabrica o pereche de blugi?

Următoarea dată când te opreşti la un restaurant pentru a mânca ceva rapid, gândeşte-te la următorul lucru: a fost nevoie de aproape 2400 de litri de apă pentru a face hamburgerul pe care îl mănânci, halba ta de bere a avut nevoie de 75 de litri de apă, iar  blugii şi tricoul tău “au băut” cam 4600 de litri, adică 1900 şi respectiv 2700 de litri.

În total: Aproximativ 7200 de litri de apă, iar acest rezultat este fără garnitura de cartofi pai, relatează Emily Gertz pentru Ensia.com.waterless

Aceste cantităţi reprezintă “amprenta de apă” a fiecărui produs: cantitatea totală de apă dulce folosită în procesul de fabricaţie, utilizată inclusiv în producerea ingredientelor. Pentru multe produse, nu a existat nici o preocupare pentru a menţine această amprentă la un nivel scăzut, deoarece “apa este ieftină şi există din belşug”.

Însă, astăzi, lucrurile se schimbă. Chiar dacă o mare parte din apa pe care o utilizăm pentru creşterea alimentelor şi fabricarea produselor este recirculată, apa dulce va fi din ce în ce mai puţin accesibilă în următorul secol. Creşterea populaţiei va mări atât cererea pentru apă dulce, cât şi nivelul de poluare a surselor potabile. În acelaşi timp, modificările climatice afectează tiparele istorice de precipitaţii, diminuând sursele de apă dulce, cum ar fi gheţarii şi masa de zăpadă, şi creând secete şi inundaţii fără precedent.

Potrivit unei analize publicate în septembrie 2010, sursele de apă dulce ale celei mai mari părţi din populaţia lumii se află în faţa unui risc maxim.

“Adesea se spune că apa va fi noul petrol al secolului 21, în sensul că va deveni o resursă rară”, spune McIntyre.

Surpriza blugilor

Cunoaşterea amprentei de apă pentru bunuri şi servicii poate ajuta afacerile să utilizeze apa într-un mod mult mai eficient (şi să lucreze cu furnizorii, în aşa fel încât şi aceştia să facă la fel), să protejeze sursele de apă într-un mod proactiv şi să reducă vulnerabilitatea la schimbarea calităţii şi cantităţii apei.

Să luăm, spre exemplu, o pereche de blugi: Potrivit Reţelei Amprentelor de Apă, producerea a 450 de grame de bumbac necesită în medie 5700 de litri de apă:

45% – apă de irigaţie de la suprafaţă sau de la sursele subterane (cunoscută ca şi “apă albastră”)

41% – apă de ploaie depozitată în sol (apă verde)

14% – apă utilizată pentru a dilua scurgerile de substanţe, precum şi apele reziduale încărcate cu substanţe chimice de la morile de textile (apă gri).

În 2007, producătorul de textile Levi Strauss &Co. a evaluat amprenta de apă a unei perechi de blugi, de la producţie şi până la depozitarea definitivă, şi a descoperit că fiecare pereche de blugi utiliza 3500 de litri de apă, din momentul “naşterii” blugilor şi până la “moartea” lor.

Aproximativ 1% din apă a fost utilizată în mod direct în procesul de fabricare, peste 50% în lanţul de aprovizionare, inclusiv la creşterea bumbacului şi vânzarea pantalonilor, iar aproximativ 45% de către consumator, pentru a avea grijă de blugi.

Citeste tot articolul pe Financiarul.ro


Categorii: Fashion, Shopping, Vreau sa ma implic | 05.04.2013 No Comments »


Afisari: 1671

Comentarii

proiect realizat sub amprenta:
bcr toyota alpha bank
initiatori:
credite bancare carduri bancare depozite bancare leasing
parteneri:
parteneri media:
jocuri fotbal jocuri fotbal
sustinem:
Cod Verde Case-Ecologice Stop CO2
 
web development by Filip NET
design by Olivia Design