Calculeaza amprenta de carbon, Emisii CO2, incalzirea gloabala a planetei, ce poti face tu?, salveaza planeta prin lucruri mici

Ce inseamna sa fii un “agricultor ecologic”?

Agricultura ecologică este un sector al agriculturii europene care a cunoscut o creştere constantă în ultimii ani, deoarece contribuie la protecţia resurselor naturale, la biodiversitate şi la un tratament decent al animalelor, precum şi la dezvoltarea zonelor rurale.

Pentru consumator, agricultura ecologică are rolul de a oferi alimente proaspete, gustoase şi autentice şi care în acelaşi timp respectă ciclul natural de viaţă al ecosistemelor. Pentru a îndeplini aceste deziderate, agricultura ecologică se bazează pe câteva obiective şi principii, dar şi pe bunele practici cu rolul de a minimiza impactul omului asupra mediului înconjurător.agricultura-ecologica

Ca reguli generale, practicile specifice agriculturii ecologice – aşa cum sunt ele enunţate de Comisia Europeană – cuprind:

Rotaţia culturilor ca premisă a folosirii eficiente a resurselor fermei;

Limite foarte stricte privind folosirea pesticidelor sintetice chimice şi a îngrăşămintelor chimice, a antibioticelor pentru animale, a aditivilor alimentari şi a altor substanţe complementare folosite pentru prelucrarea produselor agricole;

Interzicerea folosirii organismelor modificate genetic;

Valorificarea resurselor existente la faţa locului, ca de pildă folosirea ca fertilizator a gunoiului provenit de la animale şi a furajelor produse la fermă;

Alegerea unor specii de plante şi animale rezistente la boli şi dăunători, adaptate condiţiilor locale;

Creşterea animalelor în libertate şi adăposturi deschise şi hrănirea acestora cu furaje ecologice;

Folosirea unor practici de creştere a animalelor adaptate fiecărei rase în parte.

Dar, pentru ca un produs agricol să ajungă pe raftul magazinului şi, de acolo, pe masa consumatorului, el trebuie prelucrat şi apoi parcurge lanţul de distribuţie.

Fiecare verigă în acest lanţ este menită să joace un rol important în realizarea beneficiilor legate de producţia unor alimente ecologice.

Prin urmare, de câte ori cumpărăm un fruct ecologic de la magazin, sau alegem din meniul restaurantului un vin obţinut din struguri ecologici, ar trebui să avem garanţia că acestea au fost produse conform unor reguli stricte, care respectă mediul înconjurător, viaţa vegetală şi animală.

Aceste condiţii sunt clar stipulate de reglementările Comisiei Europene, iar cei care îşi doresc să facă agricultură ecologică, iar produsele să le fie recunoscute ca atare, trebuie să cunoască în amănunt şi să respecte aceste reguli.

Comercializarea unui produs ecologic nu poate fi în niciun fel împiedicată de autorităţile unui stat membru altul decât cel al autorităţii care l-a controlat. Comisia întreprinde o activitate de supraveghere statistică bazată pe datele furnizate de statele membre. Comitetul permanent pentru agricultură biologică asistă Comisia la definirea politicilor privind agricultura ecologică.

Citeste tot articolul pe Financiarul.ro

Categorii: Alimentatie, Ghid practic, Vreau sa ma implic | 02.04.2013 No Comments »


Afisari: 2459

Comentarii

proiect realizat sub amprenta:
bcr toyota alpha bank
initiatori:
credite bancare carduri bancare depozite bancare leasing
parteneri:
parteneri media:
jocuri fotbal jocuri fotbal
sustinem:
Cod Verde Case-Ecologice Stop CO2
 
web development by Filip NET
design by Olivia Design