Calculeaza amprenta de carbon, Emisii CO2, incalzirea gloabala a planetei, ce poti face tu?, salveaza planeta prin lucruri mici

Produse bio romanesti pe piata mondiala

Produsele bio românești, în general materii prime, câștigă teren pe piața externă. După ce au cucerit Europa, companile autohtone vor să pătrundă acum și pe alte continente. Nu prin intermediari, ci prin livrări directe.

Românii au cucerit piața europeană cu produse bio. Din păcate, însă, livrăm mai mult materii prime decât produse finite. Un antreprenor din Târgu-Mureș, printre primii intrați pe această piață, a reușit să ajungă la afaceri de circa 5 milioane de euro pe an din exporturi de fructe de pădure, plante medicinale și ciuperci. Ca să reușești în domeniu, trebuie însă să gândești bio, spune Dorin Dogaru, patronul firmei Ecofruct.produse-bio

„România a fost foarte mediatizată. Am fost mult mai bine primiți comparativ cu alte state. Am lăsat o impresie foarte bună și datorită gamei diversificate de produse, de la dulcețuri, miere, fructe de pădure până la ciuperci și vin“, spune Dogaru, care știe cel mai bine cum s-a prezentat țara noastră și la edițiile anterioare. Dacă în 2004 aveam un singur producător la Nurenberg, în acest an au participat circa 55 de companii.

Dacă la început antreprenorul din Târgu-Mureș livra la export 100-150 de tone pe an de materii prime bio, în timp a ajuns și la cantități de 5.000 de tone, cum s-a întâmplat în 2011.

Anul trecut, livrările au fost mai mici – doar 3.000 de tone, din cauza secetei. În ce privește oferta, aceasta este destul de diversificată, de la plante medicinale, fructe de pădure, ciuperci până la mere pentru industrializare sau miere, care ajung în țări precum Germania, Danemarca, Belgia, Franța, Spania sau Italia. Pe lângă produsele bio, Dogaru exportă şi produse de calitate convențională.

Pe termen scurt, marea ambiție este să intre direct pe piața japoneză, și nu prin intermediul nemților, cum se întâmplă acum. Ar fi ceva spectaculos și ar dovedi încă o dată că produsele bio locale au succes pe piața mondială.

Sursa: EVZ.ro


Categorii: Alimentatie, Shopping, Stiri Romania | 07.03.2013 No Comments »


Afisari: 1572

Comentarii

proiect realizat sub amprenta:
bcr toyota alpha bank
initiatori:
credite bancare carduri bancare depozite bancare leasing
parteneri:
parteneri media:
jocuri fotbal jocuri fotbal
sustinem:
Cod Verde Case-Ecologice Stop CO2
 
web development by Filip NET
design by Olivia Design