Calculeaza amprenta de carbon, Emisii CO2, incalzirea gloabala a planetei, ce poti face tu?, salveaza planeta prin lucruri mici

Urs monitorizat prin satelit braconat

Ursul monitorizat prin GPS GSM de către WWF în Maramureş a fost găsit mort, pe raza Fondului de Vânătoare Botiza, fond gestionat de o asociaţie înfiinţată recent în acest scop. Buletinul de analiză emis de către Direcţia Sanitar-Veterinară Maramureş arată faptul că ursul a fost împuşcat, în contextul în care asociaţia nu avea cotă de vânătoare pentru specia urs brun în acest an. WWF atrage atenţia asupra faptului că braconajul este o reală ameninţare în România, atât asupra populaţiilor de urs, cât şi asupra cercetării ştiinţifice.

wwf_urs-impuscat

“Se pare că, pe lângă reducerea şi fragmentarea habitatelor urşilor, trebuie să adresăm în cel mai serios mod posibil şi problematica braconajului, care poate periclita pe termen lung conservarea speciei în multe zone ale ţării, dar şi să obtureze actul cercetării ştiinţifice, atât de necesar pentru definirea celor mai potrivite măsuri de gestionare a populaţiilor acestei specii”, a declarat Cristian-Remus Papp, coordonatorul proiectului Graniţe deschise pentru urşi în Carpaţii României şi Ucrainei.

Ursul împuşcat este primul exemplar capturat de către WWF pentru montarea unui colar GPS GSM în cadrul proiectului Graniţe deschise pentru urşi în Carpaţii României şi Ucrainei. Ursul capturat urma să contribuie la urmărirea traseului și identificarea habitatelor favorabile utilizate de urșii din regiune. Acțiunea este coordonată de WWF-Romania- filiala Maramureș și este o premieră pentru regiune, fiind de o importanţă critică pentru cercetarea ştiinţifică la nivel european. Recent, alte două exemplare de urs brun au fost capturate de către specialiştii organizaţiei şi sunt monitorizaţi prin satelit.

Proiectul derulat de WWF își propune conservarea biodiversității din regiune, aflată în continuu declin din cauza dezvoltării economice care nu ține cont de impactul asupra naturii. Pentru a putea elabora pașii și măsurile de conservare necesare, echipa WWF, cu ajutorul celor mai buni specialiști în carnivore mari din țară, colectează informații și realizează o cercetare asupra habitatelor și coridoarelor de deplasare a urşilor.

Proiectul mai vizează dezvoltarea și armonizarea unor instrumente pentru gestionarea eficientă a resurselor naturale, pe o suprafață de 270.000 ha, care implică și dezvoltarea durabilă a comunităților, dar și crearea unei rețele de voluntari formată din persoane interesate de conservarea urșilor bruni.Categorii: Stiri Romania | 05.09.2012 No Comments »


Afisari: 1487

Comentarii

proiect realizat sub amprenta:
bcr toyota alpha bank
initiatori:
credite bancare carduri bancare depozite bancare leasing
parteneri:
parteneri media:
jocuri fotbal jocuri fotbal
sustinem:
Cod Verde Case-Ecologice Stop CO2
 
web development by Filip NET
design by Olivia Design