Calculeaza amprenta de carbon, Emisii CO2, incalzirea gloabala a planetei, ce poti face tu?, salveaza planeta prin lucruri mici

Paradisul biodiversitatii

187918-broascaSud-estul Romaniei contine una dintre cele mai deosebite 12 bioregiuni ale Europei, si anume Muntii Macin. Acestia se gasesc in judetul Tulcea, un spatiu aflat sub influenta Dunarii si a Marii Negre. Parcul National al Muntilor Macin se intinde pe 11.151,85 hectare, fiind un laborator in aer liber pentru geologi.

Ce inseamna acest lucru? Un loc care este evaluat si apreciat pentru bogatia mostenirii naturale si etno-culturale, care contribuie la dezvoltarea comunitatilor ce il inconjoara.

Muntii Macinului, cel mai vechi pamant al Europei, formeaza o „insula” de roci metamorfice si eruptive si unde cel mai inalt pisc este Varful Tutuiatul, cu o inaltime de 467 de metri.

Una din caracteristicile deosebite ale acestui parc national o reprezinta cele patru zone de protectie: zona strict protejata, zona de protectie integrala, zona de conservare durabila si zona de dezvoltare durabila a activitatilor umane; acestea incearca mentinerea pe termen lung a zonei si nu popularea acesteia cu elemente straine.
Impartirea faunei si a florei pe trei etaje are si ea un rol deosebit in dobandirea titlului de „Paradis natural” al parcului. Primul strat reprezinta plantele si speciile mediteraneene, al doilea speciile feloterme, iar cel de-al treilea, speciile balcanice, iubitoare de umiditate.

Parcul National Muntii Macin constituie un habitat natural complex, ce dispune de specii unice de arbori si animale, precum si de un ecosistem caracteristic, supravegheat in mod constant de catre cercetatori: 1.770 de specii de plante, dintre care 72 sunt protejate, iar 27 de specii se gasesc numai in aceasta regiune, 181 specii de pasari, dintre care 37 sunt strict protejate la nivel international, 47 de specii de mamifere, 1.436 specii de insecte, cu peste 900 de specii de fluturi, 11 specii de reptile si 7 specii de amfibieni.

Aceasta diversitate de specii e concentrata in sase tipuri de ecosisteme certificate la nivel european.

Conservare si valorizare

Pentru a putea conserva habitatul acestor specii sunt necesare anumite masuri ce trebuie dezvoltate de managementul parcului. Conservarea speciilor rare si vulnerabile este scopul principal al parcului, fiind urmat de un sistem elaborat de monitorizare pentru schimbarea evaluarii speciilor-cheie a habitatelor si a ecosistemelor.

Citii articolul in intregime pe Romania Libera.ro


Categorii: Articole | 01.07.2011 No Comments »


Afisari: 2037

Comentarii

proiect realizat sub amprenta:
bcr toyota alpha bank
initiatori:
credite bancare carduri bancare depozite bancare leasing
parteneri:
parteneri media:
jocuri fotbal jocuri fotbal
sustinem:
Cod Verde Case-Ecologice Stop CO2
 
web development by Filip NET
design by Olivia Design