Calculeaza amprenta de carbon, Emisii CO2, incalzirea gloabala a planetei, ce poti face tu?, salveaza planeta prin lucruri mici

Insectele – hrana ecologica a secolului XXI

Insectele constituie cel mai divers grup de animale de pe Terra. Oamenii de stiinta estimeaza ca exista intre 6 si 10 milioane de specii de insecte, dintre care doar 1 milion au fost cercetate si documentate. Insectele formeaza peste 80% din totalitatea animalelor de pe Pamant. Privite cu repulsie de multi dintre noi, insectele aduc imense beneficii omului, prin rolul esential pe care il au in ecosistem. Aceste mici animale polenizeaza recoltele de care depindem, se afla la baza lantului trofic, combat daunatorii si consuma balegarul, transformandu-l in ingrasamant. Pe langa toate aceste beneficii, insectele incep sa fie vazute de un numar din ce in ce mai mare de oameni ca o solutie pentru asigurarea unei parti din necesarul de hrana la nivel mondial.

insecte-inside

De ce sa mancam insecte?

In luna octombrie a acestui an, populatia planetei va atinge 7 miliarde de oameni, iar tendinta de crestere va continua, conform prognozei ONU. In 2030 vom fi 8 miliarde, iar in 2050, Terra va gazdui 9 miliarde de oameni, cu o treime mai multi decat acum. Populatia din ce in ce mai numeroasa va necesita marirea productiei agricole cu 70%, estimeaza Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), pentru ca din ce in ce mai multi oameni vor dori sa consume proteine de origine animala.

In acest moment, fiecare cetatean din Europa si America de Nord consuma anual, in medie, 80 de kg de carne. In India si China, media este de 25 de kilograme pe cap de locuitor, insa pe masura ce nivelul de trai creste si clasa de mijloc din aceste tari se extinde, cererea pentru carne va spori. Profesorul Arnold van Huis, entomolog la Universitatea Wageningen din Olanda, explica de ce acest lucru constituie o problema: “Acum 20 de ani, in medie, un om consuma anual 20 de kilograme de carne. Astazi s-a ajuns la 50 de kilograme, iar in 20 de ani un om va consuma, in medie, 80 de kilograme. Daca vom continua in acest ritm, vom avea nevoie de alta planeta”.

Specialistii avertizeaza ca aceasta crestere a consumului este nesustenabila. Conform datelor FAO, in acest moment 70% din pamantul folosit pentru agricultura este utilizat pentru obtinerea furajelor necesare cresterii animalelor, aceasta industrie producand 20% din totalul gazelor cu efect de sera emise la nivel mondial. Pe masura ce cresterea populatiei va duce la o cerere sporita de hrana de origine animala, una din posibilele consecinte va fi defrisarea tot mai multor suprafete impadurite pentru a mari exploatarile agricole. Unii oficiali FAO considera ca este posibil ca in 2050 carnea de vita sa devina un aliment de lux, cum este caviarul astazi.

Seful Comitetului Interguvernamental privind Schimbarea Climei, Dr. Rajendra Pachauri, a pledat in 2008 pentru reducerea consumului de carne, afirmand ca eliminarea carnii din dieta pentru macar o zi pe saptamana constituie cea mai eficienta cale prin care fiecare om poate contribui la reducerea schimbarilor climatice provocate de emisiile de gaze cu efect de sera.

Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) din cadrul ONU a luat in calcul consumul de insecte ca o alternativa nutritiva si totodata prietenoasa cu mediul inconjurator la cererea tot mai mare de carne. Un raportFAO arata ca “insectele comestibile constituie o sursa de hrana de inalta calitate pentru oameni, septel, pasari de curte si pesti. Insectele reprezinta o excelenta sursa de proteine, grasimi si micronutrienti”.

Conform FAO, anumite insecte in forma uscata contin de doua ori mai multe proteine decat carnea animalelor, iar altele, in forma larvara, sunt bogate in grasimi si contin o serie de vitamine si minerale importante. De asemenea, insectele sunt bogate in fier, calciu, vitaminele B1, B2 si D, acid linoleic.

Pentru obtinerea unui kilogram de carne de vita este nevoie de 10 kilograme de cereale si de 40 de litri de apa. Cu aceeasi cantitate de cereale se pot obtine 9 kilograme de lacuste. De asemenea, productia de insecte ca hrana are un impact mult mai mic asupra mediului inconjurator, emitand mai putine gaze cu efect de sera. Entomologul Marcel Dicke estimeaza ca un kilogram de lacuste ofera acelasi numar de calorii cat 10 hot dog.

Ce e mai bizar decat sa mananci insecte? Sa nu le mananci!

Aversiunea fata de consumul de insecte exista doar in cultura occidentala si chiar in cazul acesteia exista exceptii. Una dintre ele este casu marzu, o branza traditionala din Sardinia ce este produsa cu ajutorul larvelor mustei Piophila casei. De asemenea, atat in Franta, cat si Germania se produc cateva specialitati traditionale de branza maturata cu ajutorul unor acarieni speciali.

Cititi mai multe pe Descopera.ro


Categorii: Alimentatie | 25.05.2011 No Comments »


Afisari: 1974

Comentarii

proiect realizat sub amprenta:
bcr toyota alpha bank
initiatori:
credite bancare carduri bancare depozite bancare leasing
parteneri:
parteneri media:
jocuri fotbal jocuri fotbal
sustinem:
Cod Verde Case-Ecologice Stop CO2
 
web development by Filip NET
design by Olivia Design