Calculeaza amprenta de carbon, Emisii CO2, incalzirea gloabala a planetei, ce poti face tu?, salveaza planeta prin lucruri mici

Borbely:Centrala din Cernavoda este sigura.Proiectul reactoarelor 3 si 4 va fi reanalizat in Guvern

Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a declarat marti, ca centrala nuclearo-electrica din Cernavoda este sigura si functioneaza pe alt sistem decat centralele japoneze, iar referitor la proiectul viitoarelor reactoare 3 si 4, acesta va fi reanalizat in Guvern. centrala_cernavoda_30739600

“La nivelul Uniunii Europene, deja s-a luat decizia sa se reanalizeze monitorizarea acestor centrale nucleare existente, sa se faca aceste teste de stres, care inseamna ca trebuie sa dovedeasca – si aici va fi o monitozarea mai stricta – ca centralele nucleare, in orice situatie, sunt sigure. Si vreau sa va spun cu toata responsabilitatea: centrala nucleara de la Cernavoda este sigura si functioneaza pe alt sistem decat centralele japoneze si este sigura si este programata cu unul dintre cele mai moderne sisteme CANDU”, a spus Laszlo Borbely.

In ceea ce priveste viitoarele reactoare 3 si 4 de la Cernavoda, ministrul Mediului a precizat ca acest proiect va trebui analizat la nivelul Guvernului. “Sigur nu se va lua o decizie sa nu se mai construiasca nicio centrala nucleara, dar vor fi restrictii mai mari si eu, ca ministru al Mediului, pot sa spun ca sprijin acele investitii care nu comporta niciun fel de pericol fata de mediu. Dar, evident, Guvernul trebuie sa analizeze, pentru ca e clar, este o energie ieftina, dar trebuie sa analizam problema, riscurile pentru mediu, pentru cetateni si avantajele. Deci din acest punct de vedere sigur va fi o discutie, dar nu stiu cand”, a mentionat ministrul Laszlo Borbey.

Potrivit acestuia, cele intamplate in Japonia trag un semnal de alarma si se discuta si pozitia tarilor referitor la centralele nucleare. “Va fi o monitorizare mult mai stricta si se va merge si mai mult, sunt convins, pe acele investitii care in niciun fel nu prezinta niciun pericol pentru sanatatea oamenilor, pentru sanatatea mediului. Se va reanaliza cate investitii se vor face in centralele nucleare”, a subliniat Borbely.

Potrivit unor telegrame ale WikiLeaks, aparute luni in presa, echipa de interventie de la centrala nucleara de la Cernavoda, formata din numai sapte oameni, nu ar face fata unui dezastru. In 2008, centrala de la Cernavoda ar fi fost vizitata de un diplomat american, ale carui concluzii au fost ca in cazul unui accident, “Guvernul ar fi greu pus la incercare”.

In prezent, Romania are doua unitati nucleare la centrala de la Cernavoda, fiecare cu o putere instalata de cate 720 MW, centrala aflata in administrarea companiei de stat Nuclearelectrica, al doilea producator de electricitate din tara. Potrivit Strategiei Energetice a Romaniei, centrala din Cernavoda urma sa aiba alte doua reactoare nucleare, cu o putere instalata asemanatoare, proiectul fiind estimat la peste 4 miliarde euro.

Sursa: Realitatea


Categorii: Stiri Romania | 29.03.2011 No Comments »


Afisari: 2695

Comentarii

proiect realizat sub amprenta:
bcr toyota alpha bank
initiatori:
credite bancare carduri bancare depozite bancare leasing
parteneri:
parteneri media:
jocuri fotbal jocuri fotbal
sustinem:
Cod Verde Case-Ecologice Stop CO2
 
web development by Filip NET
design by Olivia Design