Calculeaza amprenta de carbon, Emisii CO2, incalzirea gloabala a planetei, ce poti face tu?, salveaza planeta prin lucruri mici

Proiect de 1,2 miliarde euro. Romania, codasa UE la reciclat deseuri

Romania este pe ultimul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste gradul de reciclare a deseurilor, a avertizat, joi, ministrul Mediului, Laszlo Borbely. Ministerul are de gand sa reduca acest handicap prin alocarea a 1,2 miliarde de euro pentru punerea la punct a unui sistem integrat de management al deseurilor pana in 2015. aceasta initiativa va duce si la crearea a 200.000 de mii de louri de munca si la generarea unor venituri de peste un milliard de euro, prognozeaza Borbely. daca Romania nu va indeplini conditiile UE, risca infrigementul si sanctiuni de 200.000 de euro pe zi. plastic__

Graba cu are ministerul vrea sa implementeze acest proiect este justificata. Aflata la coada listei europene privind colectarea selectiva si reciclarea, cu un procent de numai 1%, Romania trebuie sa se ridice, in cinci ani, la nivelul mediu din UE. Comparativ, Belgia are o rata de reciclare de 80%. In caz contrar, riscurile pentru Romania sunt enorme: infringement si amenzi de 200.000 de euro pe zi, pentru fiecare flux de deseuri pe care obiectivele nu au fost indeplinite.
In aceste conditii, tara noastra trebuie sa colecteze selectiv si sa recicleze 42% dintre deseurile de pe piata, tinta care creste anual, ajungand la 60% in 2013. Obiectivul este defalcat pe fluxuri de deseuri. Astfel, anul acesta, obligatia de reciclare a hartiei este de 60%, a plasticului de 14%, a sticlei de 44% si a metalelor de 50%.

“Vom aloca, pana in anul 2015, peste 1,2 miliarde de euro pentru ca sistemul integrat de management al deseurilor sa fie pus la punct”, a anuntat ministrul Mediului, cu ocazia deschiderii oficiale a celei de-a 18-a editii a targului de produse si tehnologii de mediu de la Bucuresti.
Potrivit estimarilor acestuia, prin sistemul integrat de management vor fi create “peste 200.000 de locuri de munca noi”, piata urmand sa genereze venituri de peste un miliard de euro.

“Romania este o tara dificila din punct de vedere al mediului, dupa o perioada lunga de industrializare, dar vom face toate eforturile pentru a sprijini investitiile verzi”, a mentionat ministrul, invitand firmele de profil prezente la targ sa se pregateasca pentru a face fata concurentei de pe aceasta viitoare piata.
“Este loc pentru toata lumea in acest domeniu”, a mai spus Borbely.

Un prim pas in implementarea acestui plan este instalarea a doua incineratoare de mare putere, la Bucuresti si la Brasov.

“La negocierile cu UE, tara noastra a mers pe principiul depozitarii deseurilor, iar acest lucru nu mai poate fi modificat acum. Cu toate acestea, trebuie sa existe un echilibru intre sistemul de incinerare si de depozitare in ceea ce priveste deseurile, iar Romania va avea in curand doua incineratoare, la Bucuresti si Brasov. Acest lucru va permite valorificarea energetica a deseurilor”, a declarat ministrul Laszlo Borbely, in cadrul unei conferinte pe tema Sistemului de Management Integrat al Deseurilor, organizate in cadrul expozitiei.

Sursa: ImpactNews


Categorii: Stiri Romania | 11.03.2011 No Comments »


Afisari: 2147

Comentarii

proiect realizat sub amprenta:
bcr toyota alpha bank
initiatori:
credite bancare carduri bancare depozite bancare leasing
parteneri:
parteneri media:
jocuri fotbal jocuri fotbal
sustinem:
Cod Verde Case-Ecologice Stop CO2
 
web development by Filip NET
design by Olivia Design