Calculeaza amprenta de carbon, Emisii CO2, incalzirea gloabala a planetei, ce poti face tu?, salveaza planeta prin lucruri mici

Stockholm, prima capitala “verde” a Europei

Capitala Suediei, Stockholm, a fost desemnata de Comisia Europeana prima capitala “verde” a Uniunii Europene, comitetul de evaluare fiind impresionat in special de “felul in care am stiut sa ne reducem emisiile de CO2”, a anuntat Gustaf Landhal, directorul Serviciului municipal de Amenajare si Mediu.

stockholm
      Stockholm, un oras construit in mijlocul unei paduri ce acopera un arhipelag din Marea Baltica, a inregistrat, in 2009, un nivel al emisiilor de CO2 de 3,4 tone per capita, vizand ca, pana in 2015, acesta sa fie redus la 3 tone, a precizat Landhal, citat de AFP.

In restul Europei, emisiile de CO2 se situeaza in jurul valorii de 10 tone per capita, avand chiar tendinta de crestere. Pentru a reusi sa obtina aceste rezultate, capitala suedeza s-a axat pe reducerea poluarii produsa de transporturi si incalzire, doua sectoare care, in UE, reprezinta 43% din totalul emisiilor de gaze cu efect de sera.

“Am reusit sa reducem emisiile (de CO2) in sectorul transporturilor, chiar daca orasul continua sa se extinda”, s-a felicitat Landhal.

Si in ceea ce priveste incalzirea termica, indispensabila aproape jumatate de an, Stockholm si-a redus considerabil emisiile, prin investitiile facute intr-un sistem de incalzire central municipal ce functioneaza cu energii reciclabile si la care sunt bransate 75% dintre locuinte.

In Stockholm, 40% din suprafata solului este ocupata de spatii verzi, astfel ca 95% din populatia totala a capitalei suedeze locuieste la mai putin de 300 m de spatiile naturale dedicate petrecerii timpului liber. In plus, municipalitatea face in permanenta campanii de convingere a cetatenilor sa renunte la a folosi masinile proprii.

Potrivit statisticilor din 2007, 19% dintre locuitorii capitalei Stockholm au mers la locul de munca pe jos sau cu bicicleta pe timpul iernii, in ciuda frigului si a zapezii, numarul lor fiin aproape dublu pe timp de vara, de 33%.

De asemenea, foarte multi locuitori ai capitalei “verzi” prefera transportul in comun, astfel ca, “aproape in fiecare luna, batem recordul de frecventare a transporturilor in comun in regiunea Stockholm”, a tinut sa evidentieze Gunnar Soderholm, directorul Serviciului de Mediu si Sanatate din cadrul primariei.

Sursa: IntactNews

Categorii: Articole, Stiri Externe | 03.03.2010 No Comments »


Afisari: 1857

Comentarii

proiect realizat sub amprenta:
bcr toyota alpha bank
initiatori:
credite bancare carduri bancare depozite bancare leasing
parteneri:
parteneri media:
jocuri fotbal jocuri fotbal
sustinem:
Cod Verde Case-Ecologice Stop CO2
 
web development by Filip NET
design by Olivia Design