Calculeaza amprenta de carbon, Emisii CO2, incalzirea gloabala a planetei, ce poti face tu?, salveaza planeta prin lucruri mici

Coralii, ucisi de gazele cu efect de sera

Recifele de corali ar putea disparea in urmatorii 100 de ani din cauza aciditatii ridicate a apelor din oceane, generata de poluarea din aer. Cercetatorii arata ca distrugerea coralilor va avea efecte dramatice asupra vietatilor marine care ii folosesc ca loc pentru adapost sau pentru reproducere.

corali
Nivelul tot mai ridicat al emisiilor poluante de dioxid de carbon din atmosfera determina o crestere a aciditatii oceanelor. Studiile cercetatorilor de la Institutul Carnegie din Washington, SUA, arata ca, atunci cand cantitatea de noxe creste semnificativ in comparatie cu perioada preindustriala, recifele de corali nu se mai pot dezvolta si incep sa se sfarame.

„Daca industria va continua sa polueze in acelasi ritm aerul, pana la sfarsitul secolului al XXI-lea, noxele vor reusi sa distruga coralii si, prin urmare, echilibrul ecosistemelor marine. Oceanele absorb dioxidul de carbon din atmosfera si devin tot mai acide. In plus, temperatura apelor a crescut in mod ingrijorator in ultimii ani”, sustine coordonatorul studiului, dr. Jacob Silverman.

Acesta a studiat metabolismul recifelor de corali din nordul Marii Rosii, pentru a analiza cat de sensibile sunt acestea la schimbarile climatice. Cercetarile au aratat ca abilitatea coralilor de a-si construi noi structuri depinde de gradul de aciditate a oceanelor si mai putin de temperatura ridicata a apelor.


Recife mai albe
Specialistul Simon Donner de la Universitatea British Columbia (Canada) a mai punctat un aspect important in ceea ce priveste amenintarile cu care se confrunta coralii. Temperaturile mari genereaza albirea recifelor din cauza disparitiei algelor microscopice, a caror energie duce la intensificarea culorii coralilor.
„Cand apele se incalzesc prea tare, simbioza dintre alge si corali se distruge”, a adaugat Donner. In 2006, cercetatorii au observat ca fenomenul de albire a afectat semnificativ Marea Bariera de Corali australiana, cel mai mare sistem de recife din lume.

Sursa: Adevarul


Categorii: Articole, Stiri Externe | 25.02.2010 No Comments »


Afisari: 2658

Comentarii

proiect realizat sub amprenta:
bcr toyota alpha bank
initiatori:
credite bancare carduri bancare depozite bancare leasing
parteneri:
parteneri media:
jocuri fotbal jocuri fotbal
sustinem:
Cod Verde Case-Ecologice Stop CO2
 
web development by Filip NET
design by Olivia Design