Calculeaza amprenta de carbon, Emisii CO2, incalzirea gloabala a planetei, ce poti face tu?, salveaza planeta prin lucruri mici

Calota polara a Groenlandei este erodata de curentii oceanici

Calota polara a Groenlandei este erodata de curentii marini calzi care patrund in lungul fiordurilor si produc topirea gheturilor aflate sub nivelul apei, confor unor studii publicate in ultimul numar al revistei Nature Geoscience, transmite AFP.

calota
Topirea calotei polare groenlandeze contribuie intr-o maniera semnificativa la cresterea nivelului general al apelor oceanului planetar, crestere care a ajuns de la 1,8 milimetri/an in anii ’60 la 3 milimetri/an in prezent.

In cazul in care calota polara a Groenlandei s-ar topi complet, nivelul oceanului planetar ar creste cu cel putin 7 metri, majoritatea oraselor si asezarilor din regiunile de coasta, dens populate, urmand sa ajunga sub apa.

Motivul topirii accelerate a calotei polare groenlandeze este in prezent un subiect de dezbatere academica, multi oameni de stiinta considerand ca acest proces este cauzat direct de incalzirea climaterica rezultata din poluare, incalzire ce este mai accentuata in zonele septentrionale ale emisferei nordice decat in restul planetei.

Conform observatiilor stiintifice insa, procesul de topire a gheturilor este mult prea rapid pentru a fi doar rezultatul incalzirii atmosferice care actioneaza doar asupra straturilor de gheata de la suprafata.

Pentru a intelege mai bine mecanismele implicate, o echipa condusa de Fiammetta Straneo de la Institutul Oceanografic Woods Hole, din Massachusetts (SUA) a masurat temperatura apei din fiordul Sermilik, unde se afla ghetarul Helheim, in estul Groenlandei. Cercetatorii americani au depistat astfel existenta unui curent de apa de adancime cu o temperatura de 3 – 4 grade Celsius, care patrunde in fiord, topind gheata din sectiunile de baza ale ghetarilor si accelerand miscarea de alunecare a acestora in mare.

Intr-un alt studiu desfasurat asupra a patru ghetari, de aceasta data de pe coasta de vest a Groenlandei, Eric Rignot de la Jet Propulsion Laboratory din California si colegii sai au descoperit la randul lor ca apa oceanica este responsabila intr-o maniera considerabila, dar variabila, de accelerarea procesului de inaintare a ghetarilor spre mare, proces in care acestia se dezintegreaza, formand sloiuri plutitoare.

Sursa: AgerpresCategorii: Articole, Stiri Externe | 15.02.2010 No Comments »


Afisari: 12756

Comentarii

proiect realizat sub amprenta:
bcr toyota alpha bank
initiatori:
credite bancare carduri bancare depozite bancare leasing
parteneri:
parteneri media:
jocuri fotbal jocuri fotbal
sustinem:
Cod Verde Case-Ecologice Stop CO2
 
web development by Filip NET
design by Olivia Design