Calculeaza amprenta de carbon, Emisii CO2, incalzirea gloabala a planetei, ce poti face tu?, salveaza planeta prin lucruri mici

Am pornit Razboiul Dozelor

Asa cum am promis in urma cu doua luni cand am lansat programul OmBun.org, ne-am pus pe treaba si iata ca reusim sa punem in practica zicala “Fapte nu Vorbe”. Si asta pentru ca am tot VORBIT pe forum despre reciclare, voluntariat, donarea de sange, protectia animalelor, acum am considerat ca este timpul sa trecem la FAPTE si sa facem cate ceva in fiecare dintre aceste domenii.

Prima actiune concreta a clubului OmBun.org se numeste “Razboiul Dozelor” si se va desfasura, dupa cum probabil ai ghicit deja, in domeniul reciclarii deseurilor, mai exact al dozelor de aluminiu. Prin acest program ne propunem sa iti readucem aminte ca nu tot ce se arunca la tomberon este gunoi, ci unele materiale se pot recicla fara prea mult efort. Printre acestea se numara si dozele de aluminiu, care spre deosebire de alte materiale reutilizabile este reciclabil 100%, iar alt avantaj major este acela ca se poate recicla de nenumarate ori fara a-si pierde calitatile.

Este important de stiut ca rezervele de minereu din care se fabrica aluminiul, bauxita, se diminueaza considerabil, in acest moment existand resurse doar pentru inca 400 de ani. In acest interval se vor acumula in gropile de gunoi cantitati impresionante de aluminiu provenite din doze sau din alte produse confectionate din acest material, daca nu incepem sa ne schimbam mentalitatea in privinta reciclarii si refolosirii materialelor. Iar cireasa de pe tort este faptul ca pentru producerea altor doze de aluminiu din doze reciclate se foloseste doar 5% din energia consumata pentru a produce acelasi lucru, dar din minereu. Este o diferenta suficient de mare ca sa nu o trecem cu vederea.

Acesta este obiectivul numarul 1. al proiectului “Razboiul Dozelor”, constientizarea faptului ca aruncam la gunoi materiale care nu sunt gunoaie defapt. Asadar nu le mai arunca la gunoi! Pune-le separat intr-o cutie sau o punga, turteste-le cu piciorul inainte, ca sa ocupe mai putin loc, iar cand aduni cateva kg. noi te vom scapa de ele.
Chiar daca nu avem infrastructura necesara si specifica unei firme de salubritate specializata in colectarea materialelor reciclabile, noi ne vom stradui prin resurse proprii sa ducem la bun sfarsit acest program, atat prin promovarea programului cat si prin recuperarea dozelor de la participanti, dar trebuie sa recunoastem ca acest lucru va fi imposibil fara ajutorul voluntarilor. Momentan in judetul Sibiu putem ridica personal orice cantitate de doze de aluminiu (de preferat minim 5-10 kg), dar la nivelul intregii tari avem nevoie de colaborarea unor voluntari sau a unor ONG-uri care sunt dispuse sa se implice in acest program.

Evident ca vor aparea si carcotasi care ne vor intreba cu suspiciune “Ce se intampla cu banii obtinuti din valorificarea aluminiului colectat prin acest program?”. Pot sa stea linistiti pentru ca nu se imbogateste nimeni. Toata activitatea din cadrul proiectului OmBun.org este coordonata si gestionata de o Fundatie Non-profit, iar evidentele contabile pot fi consultate la sediul fundatiei, sau in raportul anual de activitate. Dar totusi, raspunsul la aceasta intrebare (nelansata inca) este foarte simplu; acesti bani acopera partial desfasurarea acestui program, care include promovare, transportul materialelor in momentul recuperarii de la participanti si apoi in momentul valorificarii, evenimente publice, materiale promotionale si nu in ultimul rand prin recompensarea participantilor cu premii simbolice.

Trebuie mentionat ca nu se urmareste obtinerea unui castig financiar, fiind vorba despre o Fundatie Non-profit, ci doar despre promovarea reciclarii si reutilizarii materialelor pe care le folosim zi de zi. Ar fi o realizare grozava pentru noi daca printre participantii voluntari la acest program se vor afla si cativa cu spirit de afaceri mai dezvoltat si vor “mirosi” aici o idee buna de afacere. Atunci ne vom bucura ca educatia pe care am facut-o a dus la formarea unei retele de mici intreprinzatori in toata tara care vor forma motorul unei masini de reciclat cu acoperire nationala.
Dar pana atunci e cale lunga de mers si multe mentalitati trebuie schimbate dar va fi mai usor de ajuns acolo participand la programe de genul “Razboiul Dozelor”. Pentru inscriere gasesti detaliile aici.

razboiuldozelor_org_120x120 Sursa: RazboiulDozelor.org

Categorii: Articole, Vreau sa ma implic | 30.09.2009 No Comments »


Afisari: 2510

Comentarii

proiect realizat sub amprenta:
bcr toyota alpha bank
initiatori:
credite bancare carduri bancare depozite bancare leasing
parteneri:
parteneri media:
jocuri fotbal jocuri fotbal
sustinem:
Cod Verde Case-Ecologice Stop CO2
 
web development by Filip NET
design by Olivia Design