Calculeaza amprenta de carbon, Emisii CO2, incalzirea gloabala a planetei, ce poti face tu?, salveaza planeta prin lucruri mici

Ecosatul – Alternativa verde la cenusiul cotidian

Laura si Florian Cimpean sunt doi tineri romani, pina de curand doi oameni cu vieti relativ obisnuite. Aveau aceeasi rutina ca multi tineri locuitori ai oraselor romanesti dezvoltate – teatre, slujbe bine platite, cariere in ascensiune, ziare, internet, masina, stres, graba, alergatura.

Aceleasi dimensiuni pragmatice dupa care ne ghidam cu totii, in care ne straduim sa facem loc si unora spirituale, ca vizionarea unei piese de teatru, a unui film, lectura unei carti, socializarea cu cei care ne inconjoara la diverse evenimente.

Pina intr-o zi cind acestia au facut o schimbare radicala de directie, au lasat totul balta si au ales sa-si traiasca viitorul intr-un sat eco din sudul statului brazilian Bahia. Cu banii cistigati de pe urma vanzarii motocicletei pe care o detineau, si-au cumparat bilete de avion si citeva obiecte pe care ei le considerau necesare (si din care acum folosesc doar 10%) si au pornit in noua aventura a vietii lor.

Premiza era deja creata, caci cei doi se aflau la o scoala de voluntari din Norvegia, unde se pregateau pentru o misiune umanitara de 6 luni in Africa, moment in care Laura a aflat ca este insarcinata si a realizat ca urmarea misiunii in Africa ar fi fost periculoasa pentru ea si copilul ei nenascut.

Sosirea unui copil pe lume (mai mult sau mai putin apropiata) reprezinta un moment de rascruce pentru fiecare si, cum visul lor era sa traiasca intr-o tara unde e mereu soare si cald, inconjurati de natura, au cautat pe internet sate ecologice si au primit incurajari pentru a se alatura comunitatii din Picaranga.

Sigur, ecosatul nu este o alternativa umanitara, dar este o comunitate care se sustine singura economic, energetic, ecologic. Desi au la dispozitie tehnologie moderna (au masina de spalat si internet), incalzirea se face prin panouri solare, gunoiul se separa si se recicleaza, isi produc in cea mai mare masura singuri mincarea si incearca sa consume cit mai putin.

Laura va naste acasa, asistata de o moasa si de citeva prietene din sat, dar departarea de civilizatie nu o sperie. La Itacare, orasul eco turistic aflat la numai 6 km distanta se afla un spital, iar orasul Ilheus, situat la 80 de km departare, are aeroport.

Asadar, acesti doi tineri romani traiesc intr-o comunitate de oameni veniti din toate colturile lumii, care au aceleasi valori si grija pentru natura, grija pentru ei, pentru sanatatea si viitorul lor. Sunt oameni care nu mai sunt prinsi in valtoarea grijilor noastre cotidiene, a stresului cauzat de criza financiara, de plata/neplata creditelor sau de atingerea sau nu a targetelor din jobul pe care il au. Care acum probabil ca se preocupa de starea vremii, daca furtuna le va afecta rasadurile, daca o sa fie grindina sau nu, si asta fara sa urmareasca pozitia astrelor sau miscarea frunzelor (sau mai stiu eu metoda arhaica), ci verificand prognoza pe accuweather sau weather.com.

Pot tine legatura cu familia si cu prietenii, pot sa vina si sa-I viziteze, nu s-au calugarit, nu s-au inscris in vreun ordin religios care ii manipuleaza psihic sau fizic. Sunt niste oameni care au ales o altnerativa de viata care nu le aduce decit bucuria de a trai, libertatea de a trai intr-un mediu curat si neviciat, pastrand insa legatura cu oamenii si civilizatia.

Dovada ca ei nu reprezinta o minoritate nesemnificativa si zdruncinata, care a ales o varianta de trai care pentru unii dintre noi poate parea extrema, este faptul ca din ce in ce mai multi oameni aleg sa traiasca in astfel de comunitati, multe dintre ele pe continent european. Portugalia, Tara Galilor, Finlanda, Slovenia, sunt doar citeva tari care au adoptat o alternativa de trai care incearca sa mai degreveze mediul si societatea de consumism si implicit poluare. Si, cine stie, poate chiar Romania se va putea lauda peste citiva ani cu astfel de comunitati, pe masura ce din ce in ce mai multi romani vor deveni constienti de impactul negativ pe care il au asupra mediului si asupra lor.

stopco2ro-125x125-c Sursa: Mihaela Dinu, voluntar StopCo2.ro

Categorii: Articole, Miki versus | 07.09.2009 1 Comment »


Afisari: 3659

One Response to “Ecosatul – Alternativa verde la cenusiul cotidian”

  1. hitechpedia Says:
    December 3rd, 2009 la 12:43 pm

    si la noi exista inceputuri, vezi programul casa verde http://www.casa-verde.ro/casa-verde_r/casa-verde_r.htm.

Comentarii

proiect realizat sub amprenta:
bcr toyota alpha bank
initiatori:
credite bancare carduri bancare depozite bancare leasing
parteneri:
parteneri media:
jocuri fotbal jocuri fotbal
sustinem:
Cod Verde Case-Ecologice Stop CO2
 
web development by Filip NET
design by Olivia Design