Calculeaza amprenta de carbon, Emisii CO2, incalzirea gloabala a planetei, ce poti face tu?, salveaza planeta prin lucruri mici

Miki versus – Cu o floare SE FACE primavara

Saptamana trecuta am incercat sa tin un fel de jurnal – in fiecare zi am provocat o discutie despre ecologie cu unii dintre apropiatii mei si am cules impresii. Apoi am incercat sa trag o concluzie – ce stiu oamenii despre protectia mediului inconjurator si cum si-ar putea schimba ei obiceiurile.

Pentru ca “subiectii” erau persoane suficient de informate , nu a fost necesar sa le construiesc o educatie, ci mai mult sa punctez actiunile ecologice pe care le faceau inconstient, ca sa ridic putin valul de mister care acopera domeniul asta si sa-i las (sau sa-i provoc) pe ei sa arunce o privire inauntru. Cel mai dificil a fost sa zgaltai scepticismul cu care erau inarmati toti oamenii astia, care au un contra-argument pentru orice propunere.

Ceea ce m-a pus pe ganduri a fost dezamagirea unui prieten la vederea “plaurilor” de gunoaie adunate dupa ce plaja devenita celebra prin filmul “The Beach” a devenit loc de pelerinaj turistic. Un munte de gunoaie nu apare peste noapte, nu ? E nevoie de contributia mai multor maini, in mai multe randuri, cu cite un pet, un pahar, o punga, etc, care sa creeze diversitatea si dimensiunea asta.

Asa cum furnicile participa intr-un spirit de echipa determinat, precis coordonat, la binele general al musuroiului si la alimentarea acestuia cu resurse de hrana, asa contibuim si noi intr-o maniera total negativa la alimentarea musuroiului de Pamant cu resurse de poluare la fel de ironic de precis, consecvent si in acelasi spirit de echipa.
Cum sa schimbi lucrurile ? Ce poti sa faci ? Oare constientizarea e suficienta ? Cred ca e un pas. In acelasi spirit de care vorbeam mai devreme si in reversul actiunilor noastre, am putea:

1. Sa nu alungam din minte gindul constiintei noastre curate care ne alerteaza cind facem un gest nepotrivit. Sa nu le alungam pe toate, sa incepem sa ascultam mai des semnalul de alarma.
“Ar fi trebuit sa opresc apa de la chiuveta din bucatarie cind m-am dus urmaresc stirea de la TV”. Intoarce-te si opreste-o, nu ai atata drum de facut, nu?

2. Sa nu ni se para inutil sau jenant sa corectam gesturile celor din jur, sa facem cite o observatie ici si colo. Un om caruia ai reusit sa-i ridici un semn de intrebare inseamna inca cinci potential convinsi. “No man is an island” zicea raposatul Whitman, suntem inconjurati de oameni si ii influentam pe cei din jur fara sa vrem, daramite sa ne si propunem asta.

Piramidele s-au ridicat piatra cu piatra, teritoriile s-au cucerit metru cu metru, credintele s-au propagat om cu om si de la unul la altul. Gandeste-te de doua ori inainte de face un gest gresit. Fiecare punga de plastic pe care o refuzi in favoarea uneia eco, de fiecare data cind scoti din priza un aparat sau apesi un intrerupator sa stingi lumina, de fiecare data cind faci o plimbare pe jos pina la chioscul din colt sa iei o paine sau o bere faci o mica economie in bugetul tau personal si economisesti un cm cub din gazele emanate de deseuri, lasi un pic loc pentru oxigenul produs de un pom. Putin cite putin lasam naturii loc sa faca ce stie mai bine: sa renasca.

miki5Miki
voluntar StopCO2.ro

Categorii: Articole, Miki versus | 19.08.2009 No Comments »


Afisari: 2452

Comentarii

proiect realizat sub amprenta:
bcr toyota alpha bank
initiatori:
credite bancare carduri bancare depozite bancare leasing
parteneri:
parteneri media:
jocuri fotbal jocuri fotbal
sustinem:
Cod Verde Case-Ecologice Stop CO2
 
web development by Filip NET
design by Olivia Design