Calculeaza amprenta de carbon, Emisii CO2, incalzirea gloabala a planetei, ce poti face tu?, salveaza planeta prin lucruri mici

Reciclarea hartiei

Prima bucata de hartie fost fabricata de catre Ts’ai Luin undeva in jurul anului 105 d.Hr.din carpa.
Hartia pe care o folosim astazi este fabricata din fibre de celuloza provenita din lemn sau alte surse precum bumbac, sfecla de zahar sau chiar si excremente de elefant.
In 2006 reciclarile de hartie si carton au asigurat aproximativ 74% din totalul de 6.2 milioane de tone de hartie fabricata in UK iar aproximativ 7.7 milioane de tone au fost importate.
Exista diverse deseuri de fibra din care se fabrica hartie reciclata.

De ce sa te deranjezi sa reciclezi hartia?
In 2003/2004 hartia si cartonul au insumat aproximativ o treime din toate deseurile casnice colectate pentru reciclare cu aproximativ 1.3 milioane tone reciclate doar in UK. Asta inseamna ca inca mai exista o cantitate insemnata de hartie care nu este reciclata si care ajunge sa fie aruncata in gropi de gunoi sau incinerata.

Desi materialul brut din care provine hartia este predominant lemnul, deseori se face greseala de a se intelege ca reciclarea hartiei salveaza copacii. Copacii sunt crescuti in scop comerical si cultivati ca o plantatie pe termen lung, noii copaci fiind plantati in locul celor defrisati .La asta se adauga faptul ca producatorii de hartie pot folosi parti ale copacilor care nu ar putea fi folosite in industria constructiilor sau mobilei. Tipuri diferite decopaci sunt folositi in diverse industrii. Conifere precum pinul si cedrul produc fibre lungi si sunt folositi pentru producerea de hartie cu o rezistenta mai mare. Lemnul mai dur precum cel de mesteacan care creste mai greu si produce fibre mai scurte este folosit pentru producerea hartiei de scris si partea de mijloc a cartonului. Aproximativ toata hartia este fabricata dn lemn crescut in padurile pentru dezvoltare durabila. Cele mai mari probleme de mediu le reprezinta din aceasta cauza:

1. Natura padurilor si zona in care sunt situate. Cum cererea de hartie a crescut, mai mult lemn este necesar pentru a satisface cererea de pulpa lemnoasa. In multe din cazuri asta a insemnat pierderea a numeroase habitate naturale pentu fauna si nenumarate ecosisteme deoarece padurile vechi, mature au fost inlocuite de plantatii controlate, de obicei paduri de conifere ce cresc rapid. Lipsa de divesitate in randul arborilor pe plantatiile controlate a dus la un dezechilibru in intreaga zona forestiera.

2. Folosind deseuri de hartie pentru a produce hartie reciclata problemele privind depozitatrea desurilor s-au redus.
Pentru fiecare tona de hartie reciclata se salveaza:
-cel putin 30000 l de apa
-3000 – 4000 KW electricitate ( destul pentru un apartament de 3 camere/an)
-95% poluarea aerului

3. Producerea de hartie reciclata presupune intre 28-70% mai putina energie decat producerea de hartie virgia si presupune mai putina apa. Asta se intampla din cauza faptului ca mare parte din energia dedicata productiei de hartie se consuma prin transformarea lemnului in hartie.

4. Hartia reciclata produce mai putine emisii poluante in aer (95%) si in apa. Hartia reciclata nu este realbita in mod normal, daca totusi se albeste se foloseste oxigen si nu clor. Asta reduce cantitatea de dioxine degajate in mediu.

5. Hartia este un produs biodegradabil. Asta inseamna ca atunci cand ajunge in gropile de gunoi in timp ce putrezste produce metan, un gaz greenhouse foarte puternic ( de 20 ori mai puternic decat CO2). Incalzirea globala a inceput sa fie o realitate acceptata din ce in ce mai mult la scara mondiala iar emisiile de CO2 si metan trebuiesc reduse pentru a diminua efectele pe care acestea le au asupra mediului.

Ce se recicleaza din hartie, cum si unde?

Care sunt principalele tipuri de hartie folosite in viata de zi cu zi care se pot recicla?
1. Hartia alba de birou
2. Ziare, reviste, cartile de telefon
3. Hartie colorata
4. Hartia folosita la imprimanta

Daca aveti corespondenta inutila, plicuri folosite sau pagini aurii expirate, contacteaza centrele locale de reciclare.

Ce poti face pentru a reduce cantitatea de hartie aruncata in gropile de gunoi?
1. Un prim pas ar fi sa invatam sa folosim cat mai putina hartie. Foloseste ambele fete ale unei foi de hartie. Uita-te daca hartia pe care te pregatesti sa o arunci nu cumva are spatiu pe care ai putea sa mai notezi diverse lucruri precum liste de cumparaturi sau pentru a lasa un bilet cuiva.

2. Cumpara hartie reciclata pe cat posibil.
( hartia reciclata din pagini aurii sau agende este folosita pentru a fabrica cartoane pentru oua si litiera pentru pisici printre altele)

3. Refolositi plicurile – folositi etichete lipicioase pentru a acoperii vechea adresa si resigilati plicul. Multe centre de caritate le vand asa caputeti sa le sustineti tot timpul.

4. Copiii din gradinite si scoli sunt incantati cand primesc role de hartie mai ciudata sau orice fel de tip de hartie pentru pictat desenat sau alte activitati. Sunt de asemenea incantati sa primeasca ziare sau reviste pentru a acoperi bancile in timpul orelor de lucru manual.

5. Cand cumperi o cutie cu lapte sau alte bauturi gandeste-te la ambalaj. Exista un mod de a-l recicla sau il arunci la gunoi? Este bine sa alegi alimente comerciate in ambalaje reciclabile.

6. Contacteaza-ti serviciul de corespondenta pentru a te asigura ca nu primesti corespondenta inutila.

7. Punand un semn cu „fara corespondenta inutila” in dreptul cutiei tale postale descurajezi prductia de pliante publicitare si alte flyere.

De ce ar trebui sa cumpar produse fabricate din hartie reciclata?
Viitorul reciclarii depinde in final de existenta unei piete pentru materialele colectate. Reciclarea nu presupune doar colectarea materialelor si transportarea lor catre articole centrele de reciclare ci presupune si finalizarea ideii de reciclare prin cumparerea produselor fabricate din hartie reciclata. Fabricile de hartie rciclata nu isi pot continua activitatea daca publicul nu incurajeaza cumpararea acestor produse.

Ce se intampla cu cerneala de pe hartia colectata? Cum este indepartata?
Cateodata cerneala nu este inlaturata de pe hartie cand aceasta este reprocesata. Cerneala este dispersata in fibra decolorandu-se usor si de aceea hartia reciclata uneori are diferite nuante de culoare. Daca hartia trebuie decolorata aceasta este spalata sau stoarsa. Pentru procesul de spalare hartia este transformata in fibra si ii sunt adaugate chimicale care separa cerneala in apa in care aceasta este spalata. In procesul de stoarcere se impinge aer prin fibra producand spuma care curata cel putin jumatate din cantitateade cerneala dupa care spuma este indepartata.

Categorii: Articole, Reciclare | 07.01.2009 30 Comments »


Afisari: 59076

30 Responses to “Reciclarea hartiei”

 1. zeus Says:
  April 29th, 2009 la 3:31 pm

  e foarte bun materialul.

 2. Ana-Ruxandra Says:
  May 13th, 2009 la 8:36 pm

  Este bun articolul dar ar fi bine sa gasitm si centre de reciclare a hartiei in Bucuresti si alte orase. In felul acesta ar creste lista celor interesati de reciclarea hartiei daca ar stii ca sunt platiti pentru asta.

 3. apex Says:
  June 7th, 2009 la 10:34 pm

  As vrea sa stiu si eu daca exista vreun centru de reciclare in Iasi?

 4. Oana Says:
  June 26th, 2009 la 12:29 pm

  O lista cu centrele de colectare ar fi foarte utila.Din pacate nu exista nici la voi pe site

 5. Martha Botezatu Says:
  June 26th, 2009 la 1:20 pm

  O astfel de lista este in the making. Speram ca va fi disponibila in curand. 🙂

 6. marius Says:
  July 3rd, 2009 la 12:07 pm

  Nu credeti ca primirea de pliante publicitare, oferte de la magazine, tot felul de reviste cu anunturi gratuite si inutile este asimilata SPAM-ului? Cum o putem combate?

 7. Vera Says:
  July 22nd, 2009 la 9:54 am

  se vorbeste foarte mult de reciclare ,de tot felul de campanii de colectare ,de faptul ca romanii nu sunt educatii in aceasta privinta(sa recicleze),dar problema adevarata este ca statul ROMAN nu asigura destula informatie in acest sens ,si mai trist nu asigura containerele necesare efectuarii acestei reciclarii.Spunea cineva mai sus ca daca ni se dau bani pe materialele reciclabile ,poate vom fi mai motivati sa reciclam,eu cred ca asta e cea mai mare tampenie.Lucrul acesta se educa si una e cand iesi din casa sa ducu gunoiu si langa containerul clasic de deseuri menajere vezi si cel de sticla,plastic si hartie si alta e cand pentru tot deseul menajer nu exista decat un container.Nici nu e de mirare ca aruncam totul la un loc.UNDE ALTUNDEVA AM PUTEA SA-L ARUNCAM.
  Vreau sa va spun ca eu fac depozite de deseuri de hartie si plastic acasa ,ptr. ca nu am unde sa le duc,stau intr-un oras in care nu exista nici macar un astfel de containerin tot orasul,si nu cred ca este singurul oras in situatia aceasta.
  Am cautat pe sit-ul ministerului mediului un nr. de tel. la care sa sun sa vad cum am putea aduce aceste containere in toate localitatile ,in toate cartierele ,dar nu am gasit.este trist dar adevarat.
  Daca cunoaste cineva un astfel de nr. de tel ,va rog postati-l aici.

 8. Alex Zamfir Says:
  August 19th, 2009 la 11:32 am

  Pentru dotarea cu containere de colectare selectiva (hartie, plastic, sticla) a municipiului/orasului in care locuiti, va puteti adresa celor de la EcoRom Ambalaje, http://www.ecoromambalaje.ro/, ei sunt responsabili pentru gestionarea (colectare, reciclare) acestor tipuri de deseuri.

 9. Ada Says:
  August 19th, 2009 la 1:26 pm

  Din pacate, la noi inca nu exista cultura selectarii deseurilor. In scoli se fac prea putine actiuni de reciclare. Nu mai spun ca mereu cutia postala imi este plina de pliante si oferte pe care nu le citesc decat in procent de 5%. As vrea sa le strang insa nu le gasesc locul decat la cosul de gunoi sau in diverse activitati casnice(gen cand faci curatenie 🙂 ). Din fericire, in cartierul unde stau sunt lazi speciale pentru plastic. Adun sticlele, le presez si le duc la locul lor. mare mi-e supararea cand vad in aceste lazi speciale si altceva decat plastic… 🙁

 10. mada Says:
  September 2nd, 2009 la 5:01 pm

  Ce se intampla cu hartia pe care o arunc in cosurile special amenajate? Cine o recicleaza? Daca o recicleaza …

 11. bogdan Says:
  September 7th, 2009 la 2:30 pm

  Fratilor,e jalnic ce se intampla,ne mintim mult pana la nesimtire,nu se recicleza nimic in tara asta;eu lucrez intr-un magazin in care se foloseste foarte multa hartie si colega mea este foarte suparata,cand ma vede ca adun hartie si cutii de carton;am recurs la imprimarea paginilor si pe o parte si pe cealalta,dar hartia ajunge pachet la gunoi,deoarece nu stiu nici un centru de reciclare prin zona,nimeni nu informeaza unde se gasesc asemena centre,nu mai zic de reciclat si alte obiecte ca plastic,metal,aluminiu sau sticla.CEL MAI BINE ERA ACUM 25 DE ANI CAND ERAM OBLIGATI,SA RECILCAM.Ce putem face?

 12. Mihai Says:
  September 24th, 2009 la 8:45 am

  Fratilor, nu va mai mintiti singuri!!!

  Ca statul nu face, ca ministerul nu face, ca ce suparata sunt ca nu se recicleaza hartia…
  Ei bine, aflati ca se recicleaza. Da, uneori cu eforturi mai mari, dar daca nu sunteti invalizi, cred ca nu aveti dreptul sa va plangeti. In mai multe orase ale tarii am vazut containere albastre pentru hartie. In Bucuresti ele sunt mai peste tot si vi le recomand in special pe cele in forma de clopot, mari cat un stat de om. Faptul ca exista oameni care jefuiesc containerele cele mai mici (pentru a vinde hartia obtinuta) e cea mai clara dovada ca hartia se recicleaza – nimeni nu ar plati pentru ea daca nu ar folosi-o in productie.

 13. Mihai Says:
  September 24th, 2009 la 9:09 am

  Aici este o lista cu centre de reciclat din mai toate orasele importante ale tarii: http://www.hartiereciclata.ro/recicleaza/centrecolectare.php ; http://gandeste-verde.blogspot.com/2007/08/centre-reciclare_31.html . La fel, puteti gasi aici richi.xhost.ro/fabrici.xls o lista cu producatorii de hartie din Romania care folosesc hartia reciclata. Criza a subtiat lista, destul de mult, unii inchizandu-si portile recent.
  Insa, pentru acest fapt si noi purtam vina noastra: daca nu se cumpara hartie fabricata in Romania, nici procesul de reciclare nu se dezvolta, pentru ca exportul de maculatura, din cate stiu, nu renteaza pentru nimeni. Singura modalitate de utilizare a hartiei este in fabricile din tara noastra. Asa ca ar trebui sa facem un efort, e drept – tot noi, dar macar facem altceva in afara de plansete – pentru a cumpara caiete, dosare, servetele, batiste si alte hartii de toaleta, “Made in Romania”. In felul acesta se dezvolta industria de reciclare autohtona, se creeaza locuri de munca, scade nivelul de poluare prin scaderea consumului de combustibil din transportul produselor straine din celuloza si hartie si, de ce nu, se pune in miscare un intreg lant benefic/civilizator.

 14. Maria Says:
  October 1st, 2009 la 7:26 am

  Eu cand m-am mutat (e vorba de Bucuresti), am strans foarte multa hartie si timp de o saptamana, cand mergeam cu baietelul la gradinita duceam si cate o punga cu hartie la containerul special amenajat, Spun asta pentru ca in tot sectorul 3 nu erau decat cateva containere pentru hartie si asta numai in locurile mai des circulate. Sper sa se fi schimbat treaba fata de anul trecut. Acum, ca locuiesc in provincie, va spun ca nu am unde sa duc hartia reciclata. Nu e normal, ar trebui sa faca iar campaniile din scoli (cele de pe timpuri) cand se strangea maculatura, astfel cred ca s-ar educa si copii nostri intr-un fel.
  Nu se mai acorda nici-un interes fata de natura, la scoala nu exista nici-o materie care sa ajute copii sa inteleaga cat este de important sa ocrotesti natura, de aici trebuie sa incepem: sa ne educam copii.

 15. Mihai Says:
  October 8th, 2009 la 9:13 pm

  Dar in ce oras locuiesti acum, Maria? Pentru ca nu cred sa mai existe oras marisor fara containere ALBASTRE pentru reciclat hartia… In lista de mai sus, postata tot de un Mihai, te-ai uitat?
  Poate reusesti sa strangi mai multa – legand-o strans cu sfoara ocupa mai putin loc – si s-o duci la un centru de reciclare din oras, atunci cand e destula ca sa renteze…
  Multa bafta si nu uita ca daca vei continua sa ai vointa si ingeniozitate, vei gasi o solutie pentru hartia stransa. Doamne ajuta!

 16. ioana Says:
  October 13th, 2009 la 7:02 pm

  ba exista orase destul de mari care nu au containere specializate sau le au doar in anumite cartiere. si, sincer, n-o sa umblu cu bocceluta de hartie dintr-un capat in altul al orasului, eventual impingand si caruciorul copilului. astfel de containere trebuie sa fie in numar destul de mare incat sa fie accesibile oricarui locuitor si foarte vizibile.
  in lista celuilalt mihai m-am uitat si eu si am constatat ca sunt doar adresele de sediu ale unor societati care se ocupa de colectarea materialelor reciclabile si nicidecum centre de colectare.
  parerea mea este ca oamenii se educa foarte usor pentru colectarea selectiva, dar cei care ar trebui sa faca ceva – stabilire centre, amplasare containere – adica consilii locale, societari de colectare sau de salubritate, nu misca nimic.

 17. gg Says:
  October 18th, 2009 la 8:19 am

  hmmm…. in unele orase au existat containere specializate insa bizonul baga si punga de gunoi menajer. Asa cum procedeaza si cu cosurile de gunoi de pe trotuare. Daca lasi hirtia ambalata linga container, muncitorii de la salubritate o vot arunca tot in masina. In cel mai fericit caz o iau cei ce aduna hirtie.
  de acord si cu pct. 16.

 18. eugen Says:
  October 18th, 2009 la 11:39 am

  primariile sa asigure containere pentru hartie si omul o va recicla. stau in pitesti si vad cata hartie se arunca aiurea. tot felul de reviste si pliante cu reclame se gasesc la tot pasul. lumea le arunca la gunoiul menajer pentru ca nu are unde sa le puna.vorbim degeaba.

 19. Tavya Says:
  October 20th, 2009 la 12:18 pm

  Sugestie
  …. la care sunt dispusa sa contribui

  – realizarea de workshopuri/traininguri/cursuri de invatare a elevilor (gradinite, scoli generale si licee) cum si de ce sa recicleze

 20. alina Says:
  November 10th, 2009 la 11:43 am

  In mai toate orasele exista statii petrom care au containere pentru hirtie. eu string hirtia din casa mea si o arunc o data le citeva saptamini la petrom.Noroc cu austriecii…

 21. Criss Says:
  November 19th, 2009 la 12:38 pm

  locuiesc intr-un cartier nou din chitila unde avem atat tomberoane pt gunoi menajer cat si containere pt hartie/sticla/mase plastice. toti locuitorii cartierului arunca gunoiul in mod selectiv. avem insa o singura problema: gunoiul este colectat la gramada. asa ca te gandesti: why bother?!

 22. Larisa Says:
  July 20th, 2010 la 2:27 pm

  Am cam 100 kg hartie, poate mai mult – ziare, carti, caiete si ceva carton.
  Situatia mea e urmatoarea, sunt din Bucuresti si nu am masina, deci nu o pot cara la vreun centru specializat. Am sunat timp de 2 zile la cel putin 20 companii din Buc. dar ori nu raspund la tel ori vor 500 kg de maculatura. Ma rog, in vreo 5 ani, sper sa adun atata, dar pana atunci unde s-o depozitez si nu stiu daca nu se degradeaza pana atunci. Daca ar exista containere specializate mai aproape as selecta totul cu draga inima si chiar imi pare rau sa arunc totul de-avalma.

  Daca cunoaste cineva o companie care poate oferi containere specializate in Bucuresti la domiciliu, va rog sa-mi spuneti si mie. Noi stam la curte, suntem 5 persoane si, timp de o luna se aduna multe deseuri.

 23. Voica Anghel Says:
  July 28th, 2010 la 11:16 am

  TREBUIE sa se implice institutiile statului pentru a crea conditii unde sa ducem hartie pentru reciclare.Ar fi de doua ori in castig.
  1. Economie la paduri si ce decurge din asta;
  2. Gropile de gunoi nu s-ar mai umple asa repede;

 24. Dragos-Reciclator mobil Says:
  October 12th, 2010 la 8:14 pm

  Cumpar deseuri maculatura hartie alba, pliante, ziare, reviste, refilatura. Pret incepand cu 0.25 ron in functie de cantitate si locatie. Daca sunteti interesati comuncati la tel. 0733.515.046 : Locatia, cantitatea aproximativa, tel de contact pentru a programa transportul in zona.

 25. Februarie 2011 – Reciclarea hartiei « Scoala Rediu (Iasi) Says:
  February 8th, 2011 la 6:41 pm

  […] http://www.stopco2.ro/2009/01/07/reciclarea-hartiei/%5D 47.216413 […]

 26. Dragos Alexandru Says:
  February 20th, 2011 la 11:54 pm

  Cumpar deseuri hartie in Bucuresti si judetele invecinate ( ziare, reviste, pliante, carti, carton). Ofer pret maxim al zilei. Plata la cantarire. Asiguram transport gratuit. Tel. 0733.515.046, 0760.708.202

 27. creer Says:
  May 28th, 2011 la 8:12 pm

  multa teorie dar prectica ceva ??? unde sunt cele 3 tomberoane speciale pt sticla plastic si hartie ar mai trebui si pentru gunoi organic pt ingrasamant natural cel pentru aluminiu poliestern (tavele de la shorma sau ceafa de porc), cei care le colecteaza …….. cati separa deseurile macar hartie si plastic si le duc la centru ???

 28. dehelean violeta Says:
  February 9th, 2013 la 7:45 pm

  asa este ,unde sunt acele containere de hartie reciclabila !!sau daca sunt romanii le folosesc ca si cosuri de gunoi ..rusine sa ne fie. cetateni ai acestei tarii fara de raspundere civica!!!!!!!!!! implicativa mai mult in tot ceea ce implica a fi sanatate pentru noi TOTI

 29. Dragut Mihai Says:
  February 25th, 2015 la 10:11 am

  Vrancart SA achizitioneaza deseuri de hartie si carton. Se asigura mijloc de transport. Plata se face in numerar sau prin banca.
  Numar Contact:0745061216

 30. Andreea Says:
  March 22nd, 2015 la 8:59 pm

  Foare bun articolul!

Comentarii

proiect realizat sub amprenta:
bcr toyota alpha bank
initiatori:
credite bancare carduri bancare depozite bancare leasing
parteneri:
parteneri media:
jocuri fotbal jocuri fotbal
sustinem:
Cod Verde Case-Ecologice Stop CO2
 
web development by Filip NET
design by Olivia Design