Calculeaza amprenta de carbon, Emisii CO2, incalzirea gloabala a planetei, ce poti face tu?, salveaza planeta prin lucruri mici

Cum sa cumperi mai ecologic

Cumpara mai eficient din punct de vedere energetic
Pentru a face economie de energie pe terment lung , cand pleci la shopping uita-te dupa etichetele care identifica produsele eficiente in consumul de energie. De la becuri la masini de spalat,uita-te dupa logo-ul Recomandat pentru Economisirea de Energie si cel al Uniunii Europene. Logo-uri care situeaza produsul intre A (cel mai eficient) si G (cel mai putin eficient)

De exemplu, cumparati o masina de spalat categoria A ( cea mai eficienta din punct de vedere al consumului de energie).

Toti producatorii europeni sunt obligati sa va informeze asupra produselor electrocasnice cum ar fi: frigidere, congelatoare,masini de spalat, masini de spalat vase, cuptoare electrice sau becuri.
In cazul in care nu se gasesc etichete informative pe produse intrebati comerciantii care sunt obligati prin lege sa va informeze. Cele mai eficiente produse acum se gasesc sub eticheta A+ si A++. Mai jos puteti citi cata apa consuma cateva electrocasnice tipice:

 • Masina de spalat – 30 -100 litri/ program de spalare pentru o incarcatura de 5 kg
 • Masina de spalat cu uscator – 60-200litri/ program de spalare si uscare pentru o incarcatura de 5 kg
 • Masina de spalat vase – 10-30l / spalare pentru un set de 8 vase
 • 10-50 l /spalare pentru un set de 12 vase

Cumpara produse reciclate
Cumpara hartie,servetele, hartie igienica deja reciclate care se regasesc acum cu preponderenta printre celelalte produse. De asemenea aveti grija ca ce se poate recicla sa predati din nou pentru ca acestea sa poata fi iar reciclate.
Cel mai intalnit produs reciclat este hartia. Puteti gasi rulouri de hartie pentru bucatarie reciclate, hartie igienica reciclata, plicuri, hartie pentru impachetat, hartie pentru imprimanta sau pentru scris deja reciclata. Pe produsele deja reciclate sau care pot fi reciclate se gaseste simbolul Mobius. Pe hartie si carton daca se regaseste marca de reciclare a NAPM inseamna ca produsul este fabricat din cel putin 50 % fibra reciclata.

Cumpara in sezon
Indiferent ca sunt flori, fructe sau vegetale , cumparand local si in sezon mancare neprocesata sau usor precesata poti diminua impactul consumului exagerat de energie asupra mediului.
Unele mancaruri au un impact mai mare asupra mediului datorita modului in care sunt produse, ambalate, transportate si gatite. De exemplu :

 • Productia de carne si produse lactate are un efect mult mai mare asupra mediului decat productia de cereale, fructe sau legume.
 • Unele produse au nevoie de o cantitate foarte mare de energie ca sa ajunga pe rafturile magazinelor cum ar fi rosile crescute in sere incalzite.

Cumparand produse cat mai proaspete si mai putin procesate inseamna ca foarte putina energie s-a consumat pentru producerea acestora. Cumparand direct de la producator este o alta metoda de a te asigua ca ai cumparat un produs proaspat. Acesta cel mai probabil nu dispune de multe amabalaje si de asemenea poti intreba producatorul despre modul in care a fost fabricat sau cultivat produsul.

Etichete pe categorii de produse mai ecologice :

Produse comestibile :

Pentru produse organice :

Produse din cherestea :


La nivel mondial :


Etichete eco:

Etichete energetice:

Etichete pentru vehicule:

Cumpara produse FAIRTRADE
Poti cumpara produse comercializate corect in magazine si cafenele avand grija ca acestea sa se afle sub marca FAIRTRADE. Asta garanteaza ca producatorii obtin un salariu bun si un pret corect pentru bunurile lor, iar acestea sunt foarte probabil bunuri produse intr-un mod care are un impact negativ foarte mic asupra mediului.

Uita-te dupa etichete
Uita-te dupa etichetele care arata ca bunurile au fost produse intr-un mod respectuos la adresa mediului inconjurator.

Pastreaza-ti telefonul mobil mai mult timp
Telefoanele mobile sunt facute astfel incat sa dureze pentru minim 10 ani si nu ai nevoie sa le schimbi in fiecare an. Cand intr-adevar ai nevoie sa il schimbi recicleaza-l.
Peste 6 milioane de obiecte electrice sunt aruncate in fiecare an in UK. Un PC desktop foloseste aproximativ de 10 ori greutatea lui in chimicale si fosile de carburanti pentru producerea lui. Lucruri pe care le poti face tu pentru a imbunatatii situatia :

 • Mareste memoria PC-ului (sau RAM) prin cumpararea doar a unei memorii noi. Nu cumpara un computer nou doar pentru asta.
 • Nu trebuie sa-ti schimbi telefonul mobil in fiecare an – Cadmium-ul dintr-un telefon mobil descarcat este de ajuns sa polueze 600 000 litri de apa.
 • Nu ai nevoie neaparat si de un nou monitor daca iti cumperi un PC nou – monitoarele contin chimicale toxice de care e foarte greu sa scapi intr-un mod precaut.
 • Printeaza doar cand ai cu adevarat nevoie si verifica foarte bine textul inainte de printare.
 • Printeaza dublu, adica pe ambele pagini ale foii pentru a economisii hartie
 • Reincarca vechiul cartus daca se poate, daca nu preda-l pentru reciclare
 • Incearca sa gasesti fostelor tale aparate electronice o noua casa. Peste jumatate dintre produsele elecronice aruncate sunt inca in stare de funtionare sau pot fi usor reparate. Dati-le organizatiilor caritabile sau altor organizatii pentru reciclare.
 • Duceti aparatele la un centru unde in procesul de reciclare, materialele toxice sunt aruncate in mod precaut sau refolosite.
 • Cand cumperi un produs electric nou intreaba vanzatorul daca au vreun program de reciclare pentru a-ti preda vechiul aparat sau sa-ti spuna unde il poti duce tu la reciclat.

Cumpara mai concentrat
Cumparand cu gramada si folosind produse de curatare mai concentrate inseamna ca vei folosi mai putin ambalaj, rezultand ca vei si arunca mai putin ambalaj.

Imprumuta!
Uneori produsele nu se degradeaza intr-atat incat sa cumparam unele noi. Ce nu s-a degradat, da altcuiva care nu are deloc.

Repara si refoloseste
Gandeste-te daca poti sa repari si sa folosesti in continuare ceva, mai degraba decat a cumpara ceva nou.
Foarte multe produse pot fi refolosite, incluzand si telefoanele mobile. Chiar daca ai terminat de folosit ceva, altcineva poate avea nevoie de acel produs. Nu ezita sa contactezi organizatiile caritabile locale sau licitatiile pe internet si comercilizarea second-hand pentru produsele pe carevrei sa le arunci

Refoloseste-ti pungile de cumparaturi
Cand pleci lacumparaturi ia cu tine sacosele primite la ultimul shopping pentru a descuraja comercializarea pungilor de plastic in exces.

Intreaba 🙂
Daca esti client intr-un magazin si vrei sa cumperi produse ecologice pe care ti-e greu sa le gasesti, intreaba comerciantii despre ele. Astfel, daca mai multa lume intreaba, atunci ei vor incepe sa comercializeze mai multe produse ecologice.

Categorii: Articole, Ghid practic | 15.12.2008 1 Comment »


Afisari: 11394

One Response to “Cum sa cumperi mai ecologic”

 1. dandana Says:
  October 30th, 2009 la 11:09 pm

  In privinta electrocasnicelor cateva mentiuni referitoare la etichetele de energie:
  – aparate frigorifice: cea mai eficienta clasa este in prezent A++, cu 43% mai eficienta decat clasa A
  – masini de rufe: au aparut modele care sunt mai eficiente cu 10%, 20% sau chiar 30% mai eficiente decat clasa de energie A
  – masini de spalat vase: o masina de vase nu consuma mai mult de cca 17 litri pentru a spala intre 9 si 12 seturi de vase. Mai mult au aparut masini supereconomice care consuma doar 10 litri pentru spalarea a 13 sau 14 seturi de vase.
  Pentru cei curiosi sa vada cati bani pot economisi prin achizitia unui aparat eficient electronic le recomand calculatorul de economisire de pe urmatorul link: http://siemens-home.com/ro/quick-links/calculeaza-potentialul-de-economisire.html

Comentarii

proiect realizat sub amprenta:
bcr toyota alpha bank
initiatori:
credite bancare carduri bancare depozite bancare leasing
parteneri:
parteneri media:
jocuri fotbal jocuri fotbal
sustinem:
Cod Verde Case-Ecologice Stop CO2
 
web development by Filip NET
design by Olivia Design