Calculeaza amprenta de carbon, Emisii CO2, incalzirea gloabala a planetei, ce poti face tu?, salveaza planeta prin lucruri mici

Emisiile provenite din navigatie

Navigatia este o sursa constanta de emisii CO2 in atmosfera care isi pune amprenta pe schimbarile climatice si care are influente negative asupra sanatatii omului si asupra mediului inconjurator. Un nou studiu a folosit metode indetaliate de a estima consumul global de carburant care rezulta din navigatia internationala , incluzand pentru prima data o estimare a emisiilor flotei globale in timp ce stationeaza in port.

Dezvoltarea unor politici potrivite pentru a monitoriza si regla traficul maritim necesita un inventar precis al emisiilor. Cercetatorii norvegieni au folosit modele imbunatatite de tehinici si date furnizate pentru a estima emisiile pe baza carburantilor a flotei martime in anul 2004 .Au calculat timpul petrecut pe mare si in port pentru 7 marimi diferite de nave si 15 modele diferite de nave pentru a estima nivelul de activitate al comertului naval in toate regiunile geografice ale lumii. Inventarele globale de emisii au fost calculate si pentru o gama mai larga de poluanti : CO2, NO2, SO2, CO, CH4, COV (compusi organici volatili), N2O (carbon negru) si CO (carbon organic).

Consumul de carburant in anul 2004 a fost estimat in jurul a 217 milioane de tone (Megatone,Mt) , cu navele de marfuri in vrac, navele comerciale si petrolierele insumand aproape 50% din cantitatea totala de consum. Aproximativ 11 Mt, iar 5 % din consumul total de carburant s-a alocat in operatiuni desfasurate in porturi precum incarcatul si descarcatul navelor.

Navele de marfuri in vrac, navele comerciale si petrolierele au insumat si aproape jumatate din totalul de emisii in aer a flotei mondiale, majoritata acestor emisii (95%) avand loc in timpul petrecut pe mare. Navele comerciale au avut cel mai mare nivel de emisii din totalul celor 15 modele de nave , cu precadere in oceanul Pacific si pe rutele principale de navigatie intre Asia si America de Nord, Africa de NV, Malaesia si Indonezia.

Emisiile se pot deplasa sute de kilometrii prin aer, afectand zone de pe Pamant aflate la distante mari de sursa de poluare. Spre exemplu , navigatul a fost estimat ca afecteaza aprox 5-15% din suprafata de ozon de deasupra Europei de V si 15-25% suprafata de ozon de deasupra Americii de Nord. Intre 2004 si 2007, comertul global pe mare mai intens a ridicat nivelul de consum al carburantilor cu 19% si a fost estimat sa ajunga la 258 Mt in 2007. Din 2004 pana in 2007 a crescut simtitor comertul pe rute maritime cu Asia si implicit si numarul navelor comerciale (container).

Categorii: Articole, Factori poluanti | 09.12.2008 1 Comment »


Afisari: 2247

One Response to “Emisiile provenite din navigatie”

 1. ova Says:
  June 9th, 2009 la 12:34 am

  sunt prea multe masini in romania in acest moment si prea putine trenuri, de unde venea poluarea inainte de ’89 si de unde vine acum ?
  sunt multe masini de litraj mare si nu ma refer la masinile de transport marfa, ma refer la masinile alea tip transatlantic si la vitezomani si la taxele pe poluare prea mici ?
  ce masuri o sa luati ?
  NICI UNA ! sunt prea multi bani in joc si unde sunt multi bani in joc nu mai conteaza nimic, dar absolut nimic !

Comentarii

proiect realizat sub amprenta:
bcr toyota alpha bank
initiatori:
credite bancare carduri bancare depozite bancare leasing
parteneri:
parteneri media:
jocuri fotbal jocuri fotbal
sustinem:
Cod Verde Case-Ecologice Stop CO2
 
web development by Filip NET
design by Olivia Design