Calculeaza amprenta de carbon, Emisii CO2, incalzirea gloabala a planetei, ce poti face tu?, salveaza planeta prin lucruri mici

Articol

Adauga un nou articol

Categorii: Articole, Propune | 03.12.2008 2 Comments »


Afisari: 15278

2 Responses to “Articol”

 1. Echipa Organik Says:
  October 23rd, 2009 la 11:45 am

  Lupta impotriva Bisphenol A

  Lupta impotriva BPA continua…la ei, nu la noi. Adica in SUA, unde ONG-urile deja castiga primele batalii impotriva marilor corporatii care ne otravesc copiii cu bisphenol A. Pentru o scurta recapitulare , BPA este o substanta chimica industriala folosita pentru a produce plastic policarbonat si se regaseste in obiecte din plastic, in ambalaje, in ambalajele metalice ale conservelor sau ale laptelui praf, in jucarii, in biberoane, vesela pentru copii. Imita estrogenul si are efecte nocive asupra sanatatii : o data patruns in organism produce disfunctii hormonale, deviatii comportamentale, hiperactivitate si chiar agresiune, dificultati de invatare, este asociat cu obezitatea si diabetul, poate determina instalarea prematura a pubertatii, stimuleaza dezvoltarea glandelor mamare, ca factor de risc pentru cancerul de san, mareste semnificativ dimensiunile prostatei si afecteaza functionarea sistemului imunitar, este legat de pierderi de sarcina, dezvoltare anormala a fatului.

  Principala problema a BPA este instabilitatea lui : prin uzura , spalare, frecare, incalzire la microunde, el nu ramane in ambalaje, ci trece in continut si de aici … direct in bebelusul tau !

  In SUA pasi au fost facuti deja si o prima lupta a fost castigata:

  -s-au instaurat restrictii si limitari in privinta folosirii BPA in Canada, Minessota, Connecticut

  -6 companii mari (printre care si Avent –Philips) si-au luat angajamentul de a nu mai produce biberoane cu BPA

  -Retailerii mari, in frunte cu Wall Mart au hotarat sa nu mai comercializeze biberoane cu BPA

  -Sunoco, o companie ce produce derivate petrochimice a decis sa nu mai vanda BPA catre fabricantii din industria produselor pentru copii.

  Cu toate acestea, lupta e grea si e abia la inceput. Pentru ca substanta incriminata este folosita in multe tipuri de ambalaje (inclusiv de hrana pentru copii si de lapte praf), interesele financiare sunt enorme, iar companiile imiplicate sunt giganti fara scrupule (Coca-Cola, Del Monte, Crown, Alcoa)

  Ce se intampla in Romania:

  -foarte putini oameni stiu despre bisphenol A si despre toxicitatea lui

  -Biberoanele Avent sunt cap de lista de shopping pentru mamicile cu dare de mana. Cele care nu au foarte multi bani isi doresc cu ardoare sa castige mai mult… ca sa-si poata permite Avent !

  -Asta pentru ca ele au fost retrase din SUA, insa in Europa se vand fara restrictii si culmea, la preturi foarte mari (daca n-ar fi de plans, as rade in hohote). Avent este doar un nume cu rezonanta, insa BPA este prezent in toate biberoanele (si alte obiecte) de plastic, indiferent de firma producatoare!

  -Avertizarile (slabe cantitativ si ca vehementa) prezente in presa sau pe Internet si care se indreapta catre mamici sunt la fel de eficiente ca un orator mut… probabil le considera un fel de “mit urban”, la fel de de credibil precum crocodilii din canalizare.

  Pana cand (daca) se vor lua masuri concrete si coerente de ordin legislativ ne putem proteja copiii prin cateva schimbari ale obiceiurilor de consum:

  -biberoane de sticla, biberoane de sticla, biberoane de sticla ! nu o sa ma satur de spus. Se gasesc la farmacie, la hypermarket, produse de Nuk, si o sa satisfaca toate gusturile, inclusiv nevoia unora de a cheltui mult pentru copii, deoarece nu sunt foarte ieftine (cca 26 ron) !

  -Schimbati tetinele si toate celelalte obiecte din plastic cat mai des, la primele semne de uzura!

  -Nu aveti nevoie de vesela de plastic – castronelele de ceramica, sticla sunt la fel de bune

  -Atentie la toate celelalte obiecte din plastic cu care copilul vine in contact : pahare, canute, cana cu pai, periuta de dinti etc. Urmariti semnele de uzura si inlocuiti-le imediat ! Nu le folositi timp indelungat, pentru ca asta favorizeaza “scurgerea” BPA si a ftalatilor !

  -NICIODATA plastic & microunde in aceeasi propozitie !

  -NICIODATA plastic supus la temperaturi extreme !(ex. sticle PET uitate in soare, in masina, sau in congelator)

  -Incercati sa luati atat mancarea pentru copii cat si conservele la borcan de sticla deoarece BPA este prezent si in ambalajele conservelor metalice.

  -Nu congelati mancare/lapte pentru copii in recipiente de plastic – pastrati borcanelele de la mancarea pentru copii si folositi-le in acest scop.

  Am mai scris despre toate aceste lucruri, stiu ca ma repet, dar nu mi se pare suficient nici daca o fac de 100 de ori!

  Zilele trecute am inlocuit periuta de dinti a Mayei si am stat 20 minute sa aleg una. In final am plecat cu o periuta Nuk (15 ron!) pe care scrie ca este fabricata din materiale nedaunatoare, plastic fara PVC.

  Asta a fost ceea ce m-a convins sa o cumpar. Dar ceea ce imi sporeste nelinistea sunt urmatoarele avertismente de pe eticheta:

  Inainte de fiecare utilizare, asigurati-va ca peria sa nu prezinte semne de uzura sau deteriorare. La aparitia primelor semne de deteriorare nu o mai utilizati si inlocuiti-o imediat cu una noua!

  Nu o fierbeti sau sterilizati sub aburi – acestea pot duce la deterioarea materialelor componente. Nu este recomandata introducerea lor in cuptoarele cu microunde. A nu fi utilizata mai mult de 2 luni!

  Aceste avertismente sunt (sau ar trebui sa fie) prezente pe toate obiectele din plastic, in special cele destinate copiilor. Stiu ca toti tindem sa le ignoram, dar ganditi-va ca vin de la PRODUCATOR , iar el STIE !

 2. pensiuni Says:
  May 28th, 2014 la 7:10 pm

  Cel mai frumos lucru pe care l-am citit. Felicitari pentru aceasta pagina!

Comentarii

proiect realizat sub amprenta:
bcr toyota alpha bank
initiatori:
credite bancare carduri bancare depozite bancare leasing
parteneri:
parteneri media:
jocuri fotbal jocuri fotbal
sustinem:
Cod Verde Case-Ecologice Stop CO2
 
web development by Filip NET
design by Olivia Design